Фирма за ветеринарни лекарства отровила рибата в река Бели Лом
Фирма за ветеринарни лекарства отровила рибата в река Бели Лом / netinfo

Източникът на замърсяването на река Бели Лом е “Биовет” АД – клон Разград. Това са доказали резултатите от водните проби, анализирани от експертите на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе, съобщиха от инспекцията.

Анализите показват превишение на нормите на показателите, посочени в комплексното разрешително на фирмата и в Наредбата за показатели и норми за определяне качеството на течащи повърхностни води.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе не уточниха за какви вещества става въпрос. Клонът на „Биовет” в Разград произвежда ветеринарни субстанции.

Миналата седмица местни хора сигнализираха за наличие на мъртва риба по течението на река Бели Лом в участъка между град Сеново и разградското село Кривня.

Директорът на екоинспекцията в Русе Дауд Ибрям е издал заповед за извършване на нова контролна проверка на условията по компонент „Води” на издаденото комплексно разрешително. След приключването й ще бъдат предприети административно-наказателни мерки.