/ ThinkStock/Getty Images
Финансовите измерения на един морален казус
99568
Финансовите измерения на един морален казус
  • Финансовите измерения на един морален казус
През юни Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение, с което значително се разширява кръгът от роднини, които могат да претендират за финансово обезщетение след смъртта на техен близък. Още първият месец след становището на върховните магистрати делата срещу застрахователи се увеличиха значително. От компаниите в сектора предупредиха, че съдебното решение ще доведе до злоупотреби и за обезщетения ще претендират хора с далечна родствена връзка или дори без такава. Те заплашиха с драстично покачване на цената на застраховките „Гражданска отговорност” до 1000 лв. От ГЕРБ пък решиха да въведат поправки в закона, с които да се постави „таван” на обезщетенията за близки на загинали – до 20 хил. лв.

Застрахователи искат ограничение в размера на обезщетенията за роднини при смърт на близък
 
Предупреждения, ултиматуми и дори заплахи. Това породиха финансовите измерения на един морален казус колко трябва да получат роднините на загинал човек? Колко души трябва да имат право на парично обезщетение за това, че са изпитали болка и страдание от загубата? Дебатът се породи още през лятото на тази година, след като ВКС публикува тълкувателно решение, с което да подпомогне съдебната практика и противоречията, които възникват в нея. Острата реакция на бизнеса не закъсня. Още тогава от застрахователните компании предупредиха за рисковете, които ще възникнат при делата за смърт, причинена при транспортни произшествия например. Днес от Асоциацията на застрахователите дори предупредиха за риск от драстично поскъпване на застраховката Гражданска отговорност, ако проблемът с обезщетенията не бъде разрешен.
 
„Най-малкото последствие от това е предстоящо драстично увеличение на цената на Гражданската отговорност на автомобилистите до нива, които българските семейства, работещи и пенсионери, за съжаление не могат да поемат. Разчетената нова цена на Гражданска отговорност, независимо какво ви говорят предполагаеми неправителствени организации, зад които стоят небезизвестни адвокатски кантори, разчетената нова цена заплашва да достигне 1000 лева и да надхвърли трикратно увеличение на застраховката такава, каквато я знаем в момента. На практика ще бъдат засегнати всички домакинства в страната. Средният брой обезщетяеми лица преди това тълкувателно решение е 2.5, при положение че се плаща на родител, дете или съпруг и съпруга. Ако предположим, че новият кръг лица ще произведе още две и половина роднини на семейство, това на практика означава удвояване на рисковата цена, защото основното количество обезщетение в България се изплащат като болка и страдание през неимуществени вреди. На практика това решение отваря вратите да се завеждат множество нови претенции от лица. Според данни на СГС в края на юли и август са заведени общо 529 дела по гражданска отговорност, което е с 230 повече от същия период на миналата година. Сигурно сте чували, има случаи, където адвокати минават и авансират с по 5000 лева на човек обезщетения за бедни семейства, получават пълномощни, след което отиват и прибират огромни обезщетения в свой интерес“, коментира председателят на асоциацията Светла Несторова.

Борисов разпореди на депутатите си да не гласуват промените в Кодекса за застраховането
 
Според Несторова решението на върховния съд е довело до произвол при делата за обезщетение и затова са нужни ограничения – въпросните 20 000 лв. „таван”. Въпреки че промените в Кодекса по застраховане са дело на народни представители от ГЕРБ, начело с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, не всички депутати от управляващата партия са съгласни с тях.
 
Нели Петрова, чиято дъщеря загина, блъсната от моторист през 2011 г. във Варна смята, че колегите й са били подведени при написването на спорните текстове, и че човешкият живот не може да бъде оценен на 20 000 лв.:
 
"В момента застрахователи и адвокати се опитват да разкъсат почернените родители. Не смятам, че трябва да има цена на човешкия живот. Не очаквайте от мен да се изказвам негативно срещу Менда Стоянова и срещу колегите от ГЕРБ. Просто има някакво недоразумение, което мисля, че ще бъде поправено. Ще се боря за правата на почернените родители. Някой е подвел госпожа Стоянова, защото нещата не изглеждат така. Аз не смятам, че трябва да се възползват роднини до девето коляно от смъртта моето дете, например. Защо майки и бащи и братя и сестри само знаят какво се е случило. Аз не смятам, че човешкият живот има цена, но ние трябва да спрем адвокатските хиени, които се хранят от това и да спрем роднини, които дори може би не познават убития, но въпреки всичко печелят от неговата смърт и ще искат едни пари. Надявам се моите колеги да ме разберат чисто човешки", коментира Петрова.

  Възможно ли е да плащаме до 1000 лева за „Гражданска отговорност“?
 
През 2011 г. Ангел Борисов губи дъщеричката си Николина. Детето пресича пешеходна пътека в Русе, навръх Коледа, за да отиде до блока на вуйчо си. Пред множество очевидци и автомобили, които дават път на момичето да мине по маркировката за пешеходци, то е отнесено от шофьор, който не спира. За случая водачът на автомобила е осъден ефективно на 2 г. и 2 м. затвор – една от най-тежките присъди в подобни случаи, коментира със смесени чувства Ангел Борисов:
 
"Относно това има ли таван на цената на живота, аз мисля, че това си е точно уредено и си има съд, който трябва да определи, защото има всякакви житейски ситуации и не може да се слага някакъв ценоразпис. Това, което те предлагат, е, въобще да няма дела. На тези прагове, които са сложили, застрахователите ти дават 20 000 лева и ти казват: „Толкова!" И ти трябва да ги приемеш, защото това е таванът и въобще няма да се водят дела. Ще се получи плащане като на гише: „Ти брат ли си? Ето ти 15 000 лева. Ти кой си? Майка. Ето ти и на теб". Абсурдно е", посочи Ангел Борисов.

Таван от 20 000 лв. обезщетение за загинал при катастрофа
 
Единствената допирна точка между близките на загинали при катастрофи и застрахователите е, че при всяко положение от делата за обезщетения неправомерно се облагодетелстват адвокатски кантори, които взимат колосални проценти от присъдените суми за близките.
 
По думите на Ангел Борисов, адвокатите посещават близките в първите дни след смъртта на техния роднина, още на гробището:
 
„Това дете е минало през реанимация, три дни беше в кома. Значи кой какво има - болница, полиция, дознатели, погребално бюро. От там може да излезе информация. Аз не съм се обаждал на никого. Във всички тези звена те си имат хора, които им подават сигнали. На телефона вкъщи са ми се обаждали. Схемата е следната - много спешно, много бързо трябва да намериш адвокати, защото нямаш време за губене, работите вървят и от другата страна сигурно нещо правят. И ти като си в паника и се хващаш. Подписваш един договор, в който пише някакъв процент за обезщетенията и то си е със силата на граждански договор“, посочи той.
 
Ангел Борисов е категоричен, че сума от 20 000 лева като таван е цинично да бъде поставяна.
 
Темата за това дали да бъде въведено ограничение в обезщетенията за близки на загинали, предстои да има развитие в четвъртък, когато депутатите от бюджетната комисия ще започнат дебат.