Столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на “Младост” Румен Русев и директорът на 76 ОДЗ Сърничка Петя Янкова
Столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на “Младост” Румен Русев и директорът на 76 ОДЗ Сърничка Петя Янкова / БГНЕС
Акцията на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система е политическа кампания, а не гражданска - така коментира отправените искания за промени в приема в детска градина и в първи клас кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя провери новоизградената сграда филиал към 76-та детска градина „Сърничка” в „Младост” 4.

Новият филиал ще заработи от септември
. Приети са 232 деца, които ще бъдат разпределени в 10 групи. Фандъкова определи детската градина като “дворец” с шестте й блока - за спорт, административен, кухненски, обслужващ и два за групите. Струва 3,8 млн. лева.
 
По думите на Фандъкова е неоснователно искането на инициативния комитет да бъде отстранен директорът на дирекция „Образование” в Столичната община Мария Минчева и това няма да се случи. Според нея системата е стабилна и работи добре.

Новоизградената сграда филиал към 76-та детска градина Сърничка в Младост 4.
БГНЕС

Новоизградената сграда филиал към 76-та детска градина Сърничка в Младост 4.
БГНЕС

„Внимателно следя сигналите, които тази организация подава от няколко месеца. Направихме редица проверки, направихме и редица промени. Навсякъде, където са установени нарушения, се предприемат мерки. Наложени са санкции, а в Горна баня, директорката беше отстранена, защото беше приемала деца със заболявания без документи, доказващи това и в съчетание с финансови злоупотреби. Аз съм безкомпромисна спрямо случаите, където са установени нарушения. За всеки сигнал сезирам полицията и прокуратурата проверяват всички сигнали, които се пускат и към тях. Някои разследвания вече приключиха. Няма установени престъпления. Този процес ще продължи, както и проверките от наша страна”, заяви Фандъкова.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ СНИМКИ НА НОВОИЗГРАДЕНИЯ ФИЛИАЛ
 
Укорът на гражданите, че не се строят детски градини, според столичния кмет е напълно неоснователен: „Те говорят затова, че не се строи в райони, където има недостиг. Цитират район „Витоша”, където се открива нова градина. Говорят за това, че няма планове за строителство в „Манастирски ливади”. Там градината е проектирана, средствата са заложени. Тя е една от деветте, които започват да се строят. В „Кръстова вада” строим също. Остава и проблемът с липсата на места за построяване на детски градини и училища в централната градска част, както е във ВЕЦ „Симеоново”. Наложи се да се обърнем към Българската православна църква и съм благодарна на Патриарха, който даде благословията си игуменката на Драгалевския манастир да ни предостави за ползване два терена, на които да изградим училища, а във ВЕЦ „Симеоново” - детска градина".

Новоизградената сграда филиал към 76-та детска градина Сърничка в Младост 4.
БГНЕС

Новоизградената сграда филиал към 76-та детска градина Сърничка в Младост 4.
БГНЕС

"Политиката ни по отношение на детските градини и ясли е очевидно добра и тъй като няма за какво да ни атакуват, ни атакуват с измислици", коментира Фандъкова, като даде за пример подобренията в електронната система за записване и подреждането на записваните деца с хронични заболявания. Тя припомни, че от 10 години заседава работна група, която сега трябва да изработи списъка с хронични заболявания, при които децата трябва задължително да се социализират.
БГНЕС