Европерспективите - основни за Западните Балкани
Европерспективите - основни за Западните Балкани / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Разширяването на ЕС с включването на страните от Западните Балкани и Турция и стремежите за европейско и евроатлантическо членство на страните от Южен Кавказ бяха сред основните теми, които обсъдиха участниците в открилата се в София 10-та международна конференция на Балканския политически клуб.

Форумът е посветен на сътрудничеството между страните от Балканите и района на Южен Кавказ. Участниците в срещата дискутираха и ролята на неправителствените организации за укрепването на мира и демокрацията в техните страни.

В речта си на форума президентът Георги Първанов посочи, че формулата за разрешаване на проблемите на Западните Балкани е европейската и евроатлантическата перспектива за страните, а за конфликтите в Кавказкия регион от първостепенно значение е налагането на преговорния подход и пълното въздържане от прилагането на сила.

Българският президент открои и значението на активното ангажиране на международната общност в урегулирането на конфликтите - в лицето на ООН и ОССЕ, както и в тясно партньорство с ЕС. Както балканските, така и кавказките страни ясно са декларирали европейските и евроатлантическите си стремежи, каза Георги Първанов и изтъкна, че опитът на страните от Югоизточна Европа в интеграционните процеси е изключително богат и може да бъде използван.

Първанов подчерта, че България никога не е преставала да отстоява европейската перспектива на страните от нашия регион и е готова да предостави своята експертиза. Темпът, динамиката на европейската перспектива обаче ще зависят изцяло от индивидуалните постижения на страните и по този въпрос не може да се прави компромис, напомни президентът.

Президентът на България в периода 1990-1997 година и президент на Балканския политически клуб Желю Желев заяви, че сред първостепенните задачи на Балканския политически клуб сега е ускорената подготовка за членство на страните от Западните Балкани, които останаха извън ЕС. Желев уточни, че същото важи и по отношение на приемането на тези страни в НАТО.