/ БТА
Евродепутатите от групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП разпространиха декларация, по повод изказване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Категорично протестираме срещу реставрирането на практики и политически похвати от времето на репресивния комунистически режим“, се казва в декларацията.

Според евродепутатите служебният вътрешен министър Бойко Рашков, „бивш следовател от времето на комунистическия режим в страната, направи едно напълно недопустимо изказване по стандартите на всеки един парламент. Той отправи директна закана от трибуната на Народното събрание за разправа с лидера на ГЕРБ г-н Бойко Борисов“, пише още в декларацията.

Искри в парламента: Взаимни нападки между Рашков и ГЕРБ-СДС 

„Министър Рашков първо съжали, че не се е разправил с него, докато е бил следовател и после се закани, че има време да го направи сега. Смразяващ е паралелът с подхода на комунистите от 1947 година. Тогава комунистическият диктатор Димитров по същия начин се заканва на лидера на опозицията Никола Петков, който малко по-късно е обесен по скалъпен съдебен процес“, пишат евродепутатите от ГЕРБ-СДС.

„Подобни закани в демократична държава, член на ЕС, от трибуната на парламента, изказани от вътрешен министър са недопустими и ние изразяваме нашето дълбоко възмущение от това поведение“, се казва още в декларацията.

„Със спазването на върховенството на закона, не може да се злоупотребява, за да се постигат политически цели. Считаме за напълно необходимо това деяние да се разгледа и от Мониторонговата група към комисията ЛИБЕ за наблюдение на върховенството на закона в ЕС“, се казва още в декларацията на евродепутатите.