Етем: Хората се учат от грешките си, започват да си правят застраховки
Етем: Хората се учат от грешките си, започват да си правят застраховки / netinfo

От Министерството на държавната политика при бедствия и аварии със своите структури и дирекции в регионите на Гражданска защита не сме длъжни да разполагаме с багери, кранове и всякаква друга техника. Общините в такъв момент са длъжни да привлекат и намерят необходимата техника, за да могат да се правят различни дейности по разчистване и проводимост. Това каза вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем в предаването „Седмицата” на Дарик радио. Министър Етем уточни, че в момента се привлича такава техника.

Тя каза, че няма информация за затворени след наводненията пътища, в момента няма и отцепени села. По думите й ситуацията в страната е спокойна. В много от общините в Пловдивска област, в които имаше тежки наводнения – Стамболийски, Съединение, Садово, Марица, Асеновград, Куклен, Родопи – вече са започнали да пръскат с дезифектанти.

По думите й, това, което се забелязва през последните 10-15 дни след наводненията, е един рязък скок на застраховките на лично имущество, а след сушата фермерите в Добруджа са започнали да се интересуват как могат да застраховат есенната си реколта, което Етем отчете като положителен напредък.

Министър Емел Етем препоръча речните корита да се почистват редовно, за да не се стига до преливане на реките. В момента те са затлачени със смет, отбеляза тя.

На въпрос за ситуацията в НДСВ Етем отговори, че според нея това се случва, тъй като партията е все още млада и по думите й е нормално да премине през известни изпитания.

Цялото интервю с Емел Етем можете да прочетете тук