Електронен регистър и таблети борят корупцията при шофьорските изпити
Електронен регистър и таблети борят корупцията при шофьорските изпити / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Електронен регистър и таблети борят корупцията при шофьорските изпити
71757
Електронен регистър и таблети борят корупцията при шофьорските изпити
  • Електронен регистър и таблети борят корупцията при шофьорските изпити

От 1 юни практическите шофьорски изпити ще се провеждат по нови правила. Изпиващите вече ще въвеждат допуснатите грешки на таблет, а резултатът ще става ясен с приключването на изпита. Датата за провеждане на изпита ще се определя от компютър, а електронен жребий ще разпределя кой изпитващ в коя школа да отиде.

След приключване на изпита кандидатите ще имат възможност да видят запис, показващ точно къде и какви грешки са допуснати. Целта на новите мерки е да се намалят възможностите за корупция и да се затегне контролът при шофьорските курсове и изпити.

Целта на електронния жребий е да избегне процесът на купуване на дата, изпитващ и изпит. Изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Димитър Ганев каза, че електронният жребий за изпитващ вече работи.

"Компютърът разбърква хората, които имат право да провеждат изпита и фирмите и ги среща на случаен принцип. Той казва кой изпитващ къде ще отиде да провежда изпита", обясни Ганев.

Според Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България електронният жребий ще постигне някакви резултати, но само в по-големите градове, където има по-голям брой изпитващи.

"Схемите са огромни. В по-големите градове ще се наложи някакъв ред, но в градовете като Видин, Монтана, Ловеч и Плевен например нещата ще бъдат по-трудни, тъй като в самата дирекция на "Автомобилна администрация" има назначени един или двама изпитващи. Какъв жребий може да се направи между тях", попита той.

В цялата страна има около 100 изпиващи, в София те са 20 души, каза Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Според него електронният жребии е сложил край на корупционните схеми с избор на изпитващ. Той е категоричен, че не може да се създаде схема, при която всички изпитващи да се разберат. "Няма такава опция, няма такава добре организирана манифактура. Имаше определени хора, които отиваха на определено място и изпълняваха определени поръчки, но това приключи. Изчистиха част от хората, към които имаха съмнения или които са доказали своя непрофесионализъм или чрез сигнали, че извършват незакономерни действия по време на самия избор", каза Иванов.

За София освободените са около пет човека, а в цялата страна са освободени 15 инспектори на "Автомобилна администрация", които са били уличени в корупционни схеми.