Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова / БГНЕС, архив
Две експертни справки за техническото състояние на автомобила на НСО, обслужвал председателя на ВКС Лозан Панов, сочат, че е възможно болтовете, придържащи гумите на колата, да се саморазвият и разхлабят. Причината може да са неравности по пътя и множество остри завои. Това заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Няма данни за умишлено повреждане на автомобила на Лозан Панов

На 1 юни Панов съобщи, че при пътуване извън София с шофьора си от НСО са установили, че два болта на задна лява гума са изпаднали, а един е развит. От прокурорска проверка на случая стана ясно, че разследване няма да има, тъй като няма доказателства, че някой умишлено е развил болтовете.

Арнаудова коментира, че според експертите колата на НСО не е дефектна и въпреки високия си клас, е възможно болтовете да се саморазвият. По думите й няма никакви данни, че някой умишлено ги е развил.
 

Председателят на ВКС Лозан Панов
БГНЕС, архив

Лозан Панов забелязал повредата на колата, след като спрял да си купи гъби?

Тя допълни, че са проверени записите от гаража на НСО и човешка намеса по колата не е установена. Говорителят на прокуратурата допълни, че шофьорът на Панов, охранител в НСО, е бил задължен да снима гумата, но не го е направил.

Единият от експертите, който е представител на марката за България, е заявил, че саморазвиване на болтовете е възможно, ако пътят, по който върви колата, има завои и неравности.
 
Другите двама обясняват още, че това може да се случи, ако с колата се е шофирало агресивно - рязко ускоряване и спиране - т.нар. дрифт на място.

Лозан Панов се отказва да ползва колите на НСО, били несигурни

Лозан Панов коментира, че се отказва да ползва колите на НСО, защото са несигурни и ще използва тази на съда.
БТА