Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Експерт: Иманярски набези с машини унищожават археологически обекти
98447
Експерт: Иманярски набези с машини унищожават археологически обекти
  • Експерт: Иманярски набези с машини унищожават археологически обекти
Иманярите вече търсят ценни предмети, като копаят със строителна техника, унищожавайки цели археологически обекти. Сред причините за разрастване на иманярството е и пазарът на антични находки  в чужбина. Това заяви пред Дарик археологът от Историческия музей в Лом Валери Стоичков. Според него е по-важно археологическото наследство да бъде опазено, а не на всяка цена открито.  
 
Чужденец се опита да изнесе през варненското летище над 700 древни монети (СНИМКИ)

Заради археологическото си богатство районът край река Дунав е обект на чести иманярски набези, посочи Валери Стоичков. "За жалост, Северозападна България е в челото на тези класации за иманярски изстъпления. Примерът с Рациария е достатъчно известен, популярен в цялата страна. Един блестящ римски град в момента прилича на унищожено при бойни действия място. Не само Рациария е така, а и повечето от обектите по Дунавския лимес - там, където те са по-далеч от населените места, където няма възможност за пряка охрана. Там са и най-силни иманярските набези", каза той.

През последните години иманярите не само са се активизирали, но са променили и начина на търсене на археологически находки.
 
След спецакция: Разбиха канал за трафик на антични накити (СНИМКИ)

"Може би възможността добити предмети да бъдат търгувани в други страни доведе до големи мащаби на иманярска активност, които водят до почти цялостно унищожение на археологическите обекти. Ако преди две-три десетилетия иманярските изкопи са правени за ръка и са заемали минимална част от площта на обектите, сега се работи с машини и се прибягва до дейности, които водят до цялостно унищожение на археологически обекти", каза специалистът.  

„Земята най-добре пази археологическите обекти”, категоричен е Валери Стоичков.  Според него е по-важно археологическото наследство да бъде опазено, а не на всяка цена открито.
"Не е най-важното археологическото проучване на един обект. Това, че той е под земята, не е видим и не е достъпен не е такъв проблем, какъвто се явява неговото унищожаване. За нас не е толкова важно дали един предмет е от злато, сребро или някакъв друг материал, а контекстът на неговото намиране. Това събиране на информация, на знания за миналото се възпрепятства, когато тези обекти не се проучват от специалисти, а се оставят на иманярите да безчинстват", коментира Стоичков.
 
Историческият музей в Лом се подготвя за участие в изложба на  Националния археологически институт при БАН през есента. Тя ще покаже антични предмети,  иззети от полицията от иманяри и фотоси с информация за унищожени от иманярите обекти.