При специализирана полицейска операция е неутрализирана организирана група, занимавала се с престъпления срещу културното наследство.

В акцията са участвали служители на сектор „Трафик на културни ценности“ при ГДБОП и колегите им от Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, както и служители на ОД на МВР-Пазарджик. Действията са осъществени във връзка с образувано досъдебно производство, под ръководството на Специализираната прокуратура.

Държавата си прибра 91 културни ценности, открити в частно лице

В хода на разследването е установено, че престъпната група е част от международен канал за трафик на движими културни ценности с незаконен произход, придобити от иманярски разкопки на територията на страната ни.

По първоначални данни с нелегално търгуваните артефакти са попълвани нерегистрирани частни колекции, както и са захранвани със стока други дилъри на движими културни ценности, изнасяни впоследствие в чужбина с цел търговия и набавяне на финансови средства.

Заловиха иманяри с металотърсачи и ценни находки

Проверени са шест адреса и пет леки автомобила, ползвани от четирима участници в престъпната схема.

Там са открити 95 движими археологически обекта – 85 старинни монети, 10 украшения и други предмети с изключително висока културно–историческа, научна и финансова стойност.

Иззети са и 12 мобилни телефона, 5 таблета, лаптоп, компютърна конфигурация, шест СИМ-карти, 16 магнитни носители. При претърсванията са намерени още: фотоапарат, електронни везни, 11 нумизматични каталози с официална регистрация с лични данни и мейли и други документи от аукционни къщи за продадени археологически обекти в търговски къщи в Германия, Австрия и Великобритания.

Задържаха мъж с 25 старинни монети

Работата по разследването продължава под наблюдението на Специализираната прокуратура.