Държавата ще поеме грижите за медиците
Държавата ще поеме грижите за медиците / Снимка: Sofia Photo Agency
Държавата ще поеме цялостното лечение, здравно и социално осигуряване на медиците ни от Либия. Това са заявили на среща със сънародниците ни министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Двамата са разговаряли повече от час с медиците в резиденция "Бояна".

Няколко дни медиците ще бъдат настанени в резиденция „Бояна”, за където отпътуваха след пристигането си в родината. Психолог, психиатър и кардиолог са екипът на Военномедицинска академия, които са на разположение на петте медицински сестри и палестинския лекар.

Очаква се в четвъртък правителството да приеме постановление за отпускането на еднократно обезщетение за всеки един от българските медици. Освен това Министерството на труда и социалната политика ще предостави по 1000 лева еднократна помощ за покриване на най-неотложните разходи на Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и д-р Ашраф ал Хаджужд.

Междувременно от пресцентъра на МВР съобщиха, че министърът на вътрешните работи Румен Петков и директорът на болницата д-р Гено Киров са се договорили завърналите се от Завърналите се от Либия медици могат да започнат работа в болницата на МВР. Ако не в София, медиците ще могат да работят в звената в страната. Тази възможност е била обсъждана и след като Петков се завърна от посещение в Либия преди няколко месеца.

Освен на медиците, МВР ще предостави възможност и техни роднини, които биха искали да работят в структурите на болницата по специалностите, които имат.