Държавата обрича над 500 души с пулмонална хипертония
Държавата обрича над 500 души с пулмонална хипертония / снимка: sxc.hu
Държавата обрича над 500 души с пулмонална хипертония
68533
Държавата обрича над 500 души с пулмонална хипертония
  • Държавата обрича над 500 души с пулмонална хипертония

Държавата обрича над 500 души у нас, диагностицирани с различни форми на пулмонална хипертония, тъй като отказва да заплаща лечението им, след като пациентите навършат 60-та си година.

За това разказа пред Дарик председателят на сдружението „Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония" Наталия Маева.

Ако поискат да продължат с поддържащата терапия и по време на 7-то десетилетие от живота си, болните са принудени да дават непосилни за тях суми, които достигат до 11 000 лева на месец.

По думите на Маева, която също страда от форма на пулмонална хипертония, ако пациентите със заболяването имат желанието да живеят, те ще трябва да се превърнат в здравни емигранти.

При пулмоналната хипертония артериите, които пренасят кръв от сърцето до белите дробове, се стесняват по неизвестни причини.

Това води както до уголемяване на сърцето, така и до недостиг на кислород в белите дробове. Има пет вида пулмонална хипертония, но Здравната каса финансира напълно терапията само за един от тях, допълни Маева.

„Понеже ние все още тук сме в епохата на Каменната ера по отношение на това заболяване - според изискванията на Здравната каса, единствено пациенти с идиопатична форма на заболяването имат достъп до 100-процентова безплатна терапия. Имаме член на сдружението, който е на 69 години, и той няма достъп до терапия, защото Здравната каса отпуска лекарства до 60-годишна възраст. После живеем на естествения подбор", коментира още Маева.

Тук обаче не свършват всички проблеми, пред които са изправени пациентите, диагностицирани с нелечимото заболяване.

„Тази терапия, безплатно осигурена от Здравната каса, е възможна до третия стадий на болестта. Проблемът при пациентите в България е, че нямат достъп до интравенозна терапия. Нашите пациенти след третия стадий са всеки колкото издържи и Господ колкото даде. Става дума за около 10 човека, които са подходящи за такава терапия. Между тях е и 3-годишно дете, което се бори за живота си", допълни тя.

Част от борбата на хората с пулмонална хипертония в момента е насочена към това поне един от интравенозните препарати, които са регистрирани в рамките на Европейския съюз, да бъде разрешен за употреба и в границите на нашата страна.