Дьо Вилпен ще съветва Станишев за развитието на България в ЕС
Дьо Вилпен ще съветва Станишев за развитието на България в ЕС / cнимкa: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев официално обяви създаването на нов съветнически борд за подпомагане развитието на България в ЕС. По време на откриването Станишев заяви, че целта на борда ще бъде подобряването на политическите, икономическите, съдебните и административните реформи спрямо европейските закони. Участие в борда ще вземат специалисти и експерти от страните членки на ЕС.

По думите на Станишев приоритетите на съветническия борд ще бъдат постигането на целите от Лисабонската стратегия, ефективното усвояване на европейските средства и подобряване на административния капацитет. Сред целите ще бъдат и реформи в областта на правосъдието и корупцията, както и членството на България в Шенген. „Именно поради тази причина поканих в България една представителна група на хора от европейски мащаб, за да подпомагат страната и правителството в усилията на успешното реализиране на тези цели”, каза Станишев.

Председател на борда е бившият премиер на Франция Доминик дьо Вилпен. Той изрази готовност да обмени полезен опит и практики със страната ни. По думите му това включва както съвети към българските институции за интегрирането ни в ЕС, така и предлагането на решения за постигане на ефективност и прозрачност в областта на административния капацитет, реформи в бизнеса и интегрирането на малки и средни предприятия, усилия в обучение на човешки капитал и подобряване на правосъдието и вътрешните работи. „За постигането на това се нуждаем от повече работа, реформи и диалог, сътрудничество и разбиране от всички”, отбеляза дьо Вилпен.