/ БГНЕС
Министрите от кабинета представят параметрите на бюджета за догодина на извънреден брифинг в Министерския съвет, след като президентът Румен Радев нарече сметките за 2021 "разоряващи". 

"От днес имаме устен коментар върху бюджета и не можем да не участваме в този дебат, подкрепяйки го с наши аргументи", започна вицепремиерът Томислав Дончев и сравни изказването на държавния глава с експеримента  "Котката на Шрьодингер. 

"В квантовата физика има експеримент, наречен "котката на Шрьодингер" - тя е жива и едновременно мъртва. Ние се намираме в сходна ситуация, защото ако следваме призивите на г-н президента, това, което правим, очевидно е едновременно правилно и неправилно. За него това, което правим е хем хубаво и хем лошо. Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го "разочароващ", посочи Дончев. 

"Не е хубаво да се шегуваме със здравната обстановка, но нашата демокрация страда от куп болести - като почнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия. Ако се върнем към март месец,  призивите на държавния глава бяха за повече подпомагане от страна на държавата – и на хората, и на фирмите. Ето ги мерките - 1,647 млрд. лева за подкрепа на домакинствата, 577 млн. лева за подкрепа на компаниите. Това е без 1 млрд. препрограмирани средства от европейските програми, подчерта Дончев.

"Кога грешим – сега, когато изпълняваме призива от пролетта за всички и какво конюнктурно и разоряващо има в изброеното? В тежки времена, когато се натрупат пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата  тя го прави. Най-безспорни са мерките, в които има за всеки. Много ми хареса думата "разоряващ". Дори и съотношението между външния дълг и брутния вътрешен продукт е под 25%, с което продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от държавите от ЕС. Целта е тази позиция да бъде запазена, ако не и подобрена", добави той.