"Убеден съм, че жизненият стандарт и доходите ще бъдат по-добри", отбеляза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю във връзка с приемането на еврото у нас
Следващият етап на икономическото пътуване на България е да се присъедини към еврозоната. Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю след срещата с с вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, премиера в оставка Николай Денков и финансовия министър Асен Василев. 

 "Вярвам, че когато минете този тест, това ще стане скоро и бързо, искам отново да говоря с тези, които работят в България и да кажа още веднъж, че еврото предлага сигурност в един бързо развиващ се свят", категоричен е той. 

Той е убеден, че когато еврото стане ваша валута, жизненият стандарт, перспективите за развитие и доходите ще бъдат по-добри.

"За бизнеса в България искам да кажа, че вашата способност за търговия и обмен ще постигне растеж", отбеляза той. 

Донахю отбеляза, че за всички, които пътуват извън България, за да учат, живеят, работят или да почиват и за тези, които искат да дойдат в страната ни, еврото е удобство. 

"Смятам, че България може да се присъедини към еврозоната през 2025 година. Цялата работа сега е насочена към овладяване на инфлацията. Изключително важно е да това да се свърши през тази година", каза Донахю. 

Финансовият министър в оставка Асен Василев припомни, че миналата година страната е завършила с дефицит от 2.2%. По думите му тази година се очаква също да сме в маастрихтските критерии. 

"Законът за бюджета е приет независимо, какво законодателство парламентът приема, то няма как да се отрази на разходите тази година. Може да се отрази на разходите догодина, но това ще го гледаме много внимателно, когато правим бюджета до годината", каза Василев. 

И той отбеляза, че България е покрила всички критерии и останал само този за инфлацията.

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 г., в рамките на който министрите на държавите членки от еврозоната разискват въпроси относно общите отговорности на техните държави във връзка с еврото. Основната задача на Еврогрупата е да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната. Друга нейна цел е да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж, обясниха от правителствената пресслужба.




Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня