Документите за трансфера на медиците ни са изпратени за Либия
Документите за трансфера на медиците ни са изпратени за Либия / netinfo
Документите, свързани с искания трансфер на осъдените в Либия български медицински сестри и палестинския лекар с българско гражданство, са изпратени за Либия, потвърдиха от Министерството на външните работи.

В сряда Министерството на правосъдието предостави документите на МВнР. Българките и палестинският лекар с българско гражданство могат да бъдат върнати, позовавайки се на двустранна спогодба между двете страни от 1984 година.

След като българските медицински сестри се върнат от Либия в България, ще може по-конкретно да се говори за назначаването на американски посланик в Либия, заяви посланикът на САЩ у нас Джон Байърли. Той посочи, че САЩ имат посолство в Либия от една година, но се очаква назначаването на посланик там.

На въпрос какви са очакванията му занапред за развитието на казуса с българските медици, посланик Байърли отговори, че това зависи повече от действията на работещите в Министерството на правосъдието на България и на техните колеги в Либия. Напълно наясно сме, че всички неща, които трябва да се правят, за да може сестрите да се върнат по-бързо в България, се правят, допълни посланикът.