Докладът за летище Божурище може да иде в прокуратурата
Докладът за летище Божурище може да иде в прокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Докладът за летище Божурище може да иде в прокуратурата
70250
Докладът за летище Божурище може да иде в прокуратурата
  • Докладът за летище Божурище може да иде в прокуратурата

Сделката за замяната на летище Божурище за военни апартаменти от 2005 г. ще бъде дадена отново на прокуратурата. Това е записано в доклада на временната анкетна комисия, която проверява два месеца сделката. Независимо, че е било заменено от военното министерство, летището е влизало на два пъти и в процедура за обявяване на паметник на културата.

През 2005 г. Военното министерство заменя историческото летище Божурище, едно от най-старите в Европа, първо за 50 апартамента, а в последствие, след проверка на военната прокуратура, италианските инвеститори получават терена от 1054 декара срещу доплащане и 106 апартамента в София и Пловдив.

Междувременно двама културни министри - Стефан Данаилов през 2008 г. и Вежди Рашидов през 2010 г., правят опити да обявят летището за паметник на културата.

Заради сериозни административни пропуски на културното министерство, Върховният административен съд присъжда терена, на който се намира летище Божурище, на италианския консорциум.

Именно решението на съда даде повод на депутатите да направят проверка. След два месеца комисията излезе с доклад, чието гласуване беше отложено за следващата седмица. Препоръчва се обаче, докладът да се изпрати на прокуратурата и Министерски съвет.

Красимир Велчев от ГЕРБ отбеляза, че прокурорите вече са се запознавали с казуса. Веднъж военната прокуратура е спирала сделката, но тя е била разрешена от Софийска градска прокуратура: „Забележете, на 15 юни 2006 година небезизвестният прокурор Роман Василев от СГП отказва да образува предварително производство и прекратява преписката и дава възможност да се замени този имот".

„В доклада сме предложили, така както са направени констатациите, да бъде изпратен на Министерския съвет и на прокуратурата. Съответно те да се запознаят с нашите констатации и да преценят имало ли е закононарушение или не. Докладът все още не е обсъден, тъй като има много спорове", добави Петър Мутафчиев от БСП.