До три седмици се очаква доставка на нови лекарства срещу COVID-19, каза пред журналисти Десислава Велковска, директор на дирекция "Лекарствена политика" в Министерството на здравеопазването (МЗ). Доскоро единственият лекарствен продукт беше "Ремдесивир", като досега в страната ни от него са използвани над 180 хиляди флакона за пациенти с тежка форма на инфекцията, посочи Велковска.

"Още двама притежатели на разрешение за употреба са подали заявление към ЕК за получаване на разрешение за употреба за създадените от тях моноклонални антитела, като в България вече има доставени флакони от едната фирма - притежател на разрешението за употреба", добави Велковска.

По думите й пациентите се лекуват успешно с тях. Вчера е било взето решение да се осигурят количества и от другия притежател на разрешение за употреба и в момента тече процедура на договаряне, посочи тя.

ЕМА препоръча на ЕК да разреши два препарата с моноклонални антитела за COVID-19

"Моноклоналните антитела се прилагат интравенозно на нехоспитализирани пациенти, засегнати от лека до средно тежка инфекция", обясни тя.

МЗ е започнало и процедура за осигуряване на противовирусни лекарства под формата на таблетки, които ще са за петдневен курс на лечение. Те ще са за пациенти с лека форма на инфекцията и ще се предписват до петия ден след позитивен тест.

"Вероятно първата доставка от тях ще е в началото на декември", добави още Велковска.

Подходящи са за пациенти с лека до средна степен на инфекцията, страдащи и от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет, както и за деца над 12-годишна възраст.

Нова надежда в битката срещу COVID-19: Две лекарства са на финалната права за употреба

За противовирусните продукти се очаква до края на ноември научно становище от комитетите в ЕК, което да позволи държавите сами да преценяват приложенията им, преди ЕК да издаде становище, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

"На този етап профилактиката с ваксините остава основната възможност за борбата с пандемията. Новите лекарства ще доведат до допълнителна сигурност и възможност за справяне с нея", посочи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

По думите му повечето от тези лекарства имат ефективност, показана в клинични проучвания, 50-60 процента. "От МЗ ще направим всичко възможно страната ни да бъде една от първите, в която ще се осигурят тези медикаменти, увери той. Средствата за тези лекарства са предвидени до началото на следващата година", посочи още Кацаров.