Изводите на ЕМА са, че лечението с моноклонални антитела драстично намаляват хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19
Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча на ЕК да разреши два препарата за лечение на COVID-19. Става дума за медикаментите Ronapreve и Regkironaмоноклонални антитела, които ще са първите по рода си, които получават официално разрешение за употреба. Това съобщиха от европейския регулатор.

Моноклоналните антитела се вливат директно със системи в човешкия организъм.

Регулаторът препоръчва разрешаването на Ronapreve за възрастни и деца над 12 кг (които трябва да са поне 40 кг), които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са в риск от усложнения или тежки форми на заразата.

ЕК е готова да сключи договор за доставка на лекарството против COVID-19

По отношение на Regkirona, комитетът за хуманна медицина към ЕМА препоръчва той да се използва за пълнолетни и възрастни над 18 г., които не се нуждаят от допълнителен риск и които са в риск от усложняване на инфекцията. Препоръките ще бъдат изпратени на ЕК, която да оторозира употребата на двата препарата в рамките на ЕС.

Ronapreve и Regkirona са първите моноклонални антитела, които получават положителна оценка от европейския регулатор и се присъединяват към списъка с продукти срещу COVID-19, които се препоръчват за лечение на COVID-19 – първите две лекарства, след като Remdesivir беше разрешен за употреба през юни 2020.
Какъв е механизмът им на действие

В очакване на края на пандемията: ЕК сключи договор за лекарство срещу COVID-19

Моноклоналните антитела са протеини, които са направени да се свързват със спайк протеина (S - протеина) на SARS-CoV-2. Този спайк протеин е от основните оръдия на самия вирус, с който навлиза в човешките клетки.

Изводите на ЕМА са, че лечението с моноклонални антитела драстично намаляват хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 при пациенти с висок риск от тежка форма на болестта. Друго изследване показва, че Ronapreve намалява шансът за заразяване, ако член на домакинството е заразен с вируса.

Профилът на безопасността на двата препарата е „задоволителен“, допълват от ЕМА, като се докладват малък брой реакции, свързани с вливането на моноклоналните антитела.