Църква Цветница върбови клонки
Църква Цветница върбови клонки / БГНЕС
Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът е възникнал през десети век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на десети век, в края на живота на Св.Андрей Юродиви.

В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от Св.Йоан Кръстител, от Св.Йоан Богослов и от други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице, обляно в сълзи. После свалила покривалото /покрова/ си и го простряла над хората в знак на защита. По това време - през 910 г., жителите на града били заплашени от варварско нашествие, след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Празникът Покров на Божията Майка се отбелязва само в славянските страни - вероятно, защото Св.Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около 12-и век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, възпоменавали видението на Св.Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, в който Тя се явила на Св.Андрей.

По новия стил този празник се празнува на 1 октомври. Много православни църкви и манастири носят името на Покрова на Пресвета Богородица. В знак на благодарност към защитата на Божията майка, църквата определила този ден като важен християнски празник, наречен покров - покровителство и заради начина, по който Дева Мария спасила молещите се.