Директори и кметове от Пловдив заплашвали стачкуващите учители
Директори и кметове от Пловдив заплашвали стачкуващите учители / netinfo

В момента се оказва натиск върху стачкуващите учители, както от директори на учебни заведения, така и от кметове на някои общини. Това обявиха от синдикалния стачен комитет на пресконференция днес. Кметът на община Родопи -Йордан Шишков, заплашвал учителите от Брестовица, Цалапица и село Устина със закриване на занимални и те не смеели да се подпишат за стачката, каза Валя Павлова, член на Националния стачен комитет. В момента учителите от изброените селища в община Родопи подготвят протестна подписка, която ще връчат на кмета Йордан Шишков, заради заплахите.

85% от учебните заведения в Пловдивско са заявили участие в общонационалната ефективна безсрочна стачка от понеделник. Само в Пловдив ефективно ще стачкуват 60 училища от общо 78 и 40 детски градини от общо 60, обявиха синдикатите. Учениците в повечето учебни заведения също застават зад преподавателите си в техните искания. На места има и подписки за подкрепа от родителите, обяви Пепа Калоферова от СБУ.

Ако се постигне споразумение днес синдикатите ще преосмислят сегашното си поведение, каза местният лидер на КНСВ в Пловдив, д-р Татяна Миран. Но при първия неспазен от правителството процент ще запазим стачна готовност, добави тя.