Десетки студенти от ПУ остават без работа заради невалидни дипломи
Десетки студенти от ПУ остават без работа заради невалидни дипломи / снимкa: Дарик - Пловдив

Заради техническа грешка или небрежност на служител от администрацията на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" десетки бивши студенти са с невалидни дипломи. Става въпрос за студенти, завършили Английска филология през 2007 година. Потърпевшите разбрали за това от работодатели, които отказали да ги наемат заради неточности в свидетелствата им за завършено висше образование.

След като разбрали за тази нередност, от пловдивския университет издали копия на документите, но с уточняващ текст: Дипломата е дубликат на невалидна диплома. Ексстудентите обаче са категорични, че допълнителното изречение не променя ситуацията и работодателите отново не признават документите. Изпратени са молби до ръководството на висшето училище за издаване на нови свидетелства, в които да липсва уточняващия текст.

От висшето училище информираха, че според Наредбата за съдържание на основните документи, издавани от висшите училища, нямат право да издават нови дипломи, а  само копия на такива. Става въпрос за грешка или небрежност от страна на служител, изготвял дипломите, уточниха от там. Възможно е студентите със сгрешени дипломи да са над 50, уточниха от университета.

Ректорът на Пловдивския университет доц. Иван Куцаров обеща, че ще направят всичко възможно за разрешаване на проблема и бившите им възпитаници да се сдобият с нови дипломи.

Предстоят срещи в Министерството на образованието за уточняване на начините за разрешаване  на проблема.