Депутатите приеха закона за дипломатическата служба
Депутатите приеха закона за дипломатическата служба / netinfo

Да се въведе фигурата на постоянен секретар като най-високата професионална дипломатическа длъжност – това реши Народното събрание, като прие на първо четене новия Закон за дипломатическата служба.

Постоянен секретар може да бъде само дипломатически ръководител с ранг посланик, да е заемал ръководна длъжност в Министерството на външните работи и да е ръководил българско посолство най-малко три години. Длъжността е с мандат от пет години, с възможност за удължаване от една година.

Постоянният секретар ще подпомага министъра при изпълнението на неговите функции като ръководител на дипломатическата служба. Постъпването на дипломатическа служба ще става само след публично обявен конкурс. Кандидатите за дипломати трябва да са с висше образование магистърска степен, да владеят два чужди езика, да са партийно необвързани и да не развиват политическа дейност.

Преди това мнозинството отхвърли искането на „Атака” за създаване на временна анкетна комисия в парламента, която да проучи обстоятелствата около приватизацията на БТК.

Депутатите ратифицират международни документи, по които България е страна. Очаква се около обяд да започне обсъждането на първо четене на законопроекти в Закона за местните избори.