Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК Петко Салчев. Точката бе включена в дневния ред на Народното събрание изненадващо.

Постъпилото предложение за решение за предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса беше внесено от народните представители Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Антон Тонев ("Продължаваме Промяната"), Александър Симидчиев ("Демократична България") и Николай Благоев ("Български възход"), съобщи председателстващият заседанието Росен Желязков.

Решението за отстраняване на Петко Салчев бе гласувано със 149 гласа "за", без - против и 26 "въздържали се".

Народните представители се обединиха без възражения, че е налице системно неизпълнение на задълженията на управителя на НЗОК, определени от Закона за здравното осигуряване и е нарушен диалогът с Българския лекарски съюз. Искането се мотивира с нарушен диалог при договарянето на Националния рамков договор (НРД) и системно неизпълнение на задълженията на управител на касата, съгласно Закона за здравното осигуряване, правилника за дейността и организацията на НЗОК и Националния рамков договор.

В доклада на комисията по здравеопазването се посочва, че на управителя на касата е била дадена възможност да изрази свое становище в рамките на провелите се изслушвания в Комисията по здравеопазване.

„Управителят на НЗОК системно не изпълнява задълженията си“, отбеляза народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов и допълни, че проф. Салчев едностранно интерпретира и поднася информация на Надзорния съвет на НЗОК, не дава възможност на БЛС да изпълнява законните си задължения.

Ангелов заяви, че трябва да се отпуши процесът. „Винаги можем да работим заедно в интерес на българските пациенти“, обърна се той към проф. Салчев. Управителят на НЗОК заяви, че е горд с това, което е постигнал и ще си тръгне с гордо вдигната глава, защото оставя една работеща институция.

„В един диалог има две страни“, каза още той и добави, че е водил много диалози водил, включително преговори най-вече за признаването на българските лекарски дипломи.

 
Десислава Антова/БТА, БГНЕС