Министър-председателят Николай Денков призова протестиращите миньори и енергетици да седнат на масата на преговори, тъй като Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ) тепърва ще бъде променян, но трябва да бъдат подадени пълният пакет документи.

"Без да сме приключили преговорите, няма как да дойдат първите пари от Плана за възстановяване и устройчивост. Ние имаме пътна карта, общата програма за растеж, териториалните планове са част от нея, за да започнем преговорите как да бъде променен за Плана за възстановяване и устойчивост. До 31 декември трябва да сме готови, трябва одобрение не само от ЕК, но и трябва подпис и съгласие от всяка една държава от ЕС с това, което ние сме предложили", заяви премиерът Николай Денков пред журналисти по повод протеста и блокадите на миньорите и енергетиците заради плановете за въглищните централи.

Протест на миньори и енергетици в страната: Блокада на основни пътни артерии (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Опитваме се да направим най-доброто за тези региони и тези хора, начинът това да се случи е да седнем заедно на масата на преговори", посочи Денков.

Премиерът посочи, че докато парламентът не работи, Министерският съвет ще работи върху бюджета следващата година, за да бъде внесен веднага след като депутатите се върнат след ваканцията си след изборите.

Той коментира и темата с отпадналия от ПВУ проект за протонен ускорител.

"България ще има протонен ускорител. Ще се търси национално финансиране за изграждането на Център за протонна терапия за лечение на деца с онкохематологични заболявания", увери той.

Преди два дни правителството извади проекта за Центъра от списъка с проекти от Плана за възстановяване и устойчивост заради забавянето му от страна на служебното правителство.

„Никой не се е отказал от проекта за протонния ускорител, но той се движи с около година закъснение. Има стриктна дата - края на 2026 г., за завършване на всички проекти, които ще се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът за протонния център е сложен и рискът да не се реализира дотогава вече е много близък до 100%. Не можем да рискуваме.“ Така премиерът аргументира решението на правителството да се откаже от европейското финансиране за протонен ускорител и да търси средства за него от националния бюджет.