Ако конфликтът в Израел продължи, това ще се отрази на цените през идващата зима. Това заяви премиерът Николай Денков.

На 6 октомври 2023 г. правителството навърши четири месеца от встъпването си в длъжност. По този повод министър-председателят акад. Николай Денков отговори на въпроси на граждани и медии.

Конфликтът в Израел

Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българските граждани, които бяха в Израел. Имаме готовност за допълнителен полет, ако има желаещи. Ако конфликтът в Израел се задълбочи и продължи по-дълго, то това ще се отрази и на цените. Това трябва да го имаме предвид за идващата зима. Това каза премиерът Николай Денков.

Трябва ли да се преосмисли дерогацията на руски петрол при тези обстоятелства?

За момента не. Поетапното вкарване на неруски петрол предполага, че има време, за да се реагира при промяна на ситуацията. За момента можем да продължим по план, тъй като ще отнеме 1 година, за да стигнем до изцяло неруски петрол, ако трябва, ще се промени решението в Народното събрание. Това отговори премиерът.

Правителството успя да свали нивата на инфлацията до тези преди войната в Украйна. Сега какви проактивни мерки ще вземете, за да не се вдигне пак?

Инфлацията се определя от международните цени на енергията и на храните. Ако отново тръгне нефтът нагоре, то това ще има отражение. По отношение на храните - най-важното е да подкрепяме българското производство. Така отговори Денков.

Какво свършихте като премиер?

Ако трябва да обобщя - трябваше да рестартираме почти всички сектори без изключение. Има много натрупани проблеми, които са замитани под килима. Повече не могат да продължават така - ние няма да крием проблемите, а те ще бъдат ясно слагани на масата за обсъждане и търсене на решение, каза премиерът.

Протестите на миньорите и енергетиците

Искам да разделя хората, които организират тези протести, защото те имат политически амбиции. Не е случайно, че излезе изследване, което показа, че голяма част от организаторите участват в партийни листи, появяват се и партийни водачи от няколко партии, които са с проруска нагласа. Така че организаторите са тези, които имат своите политически искания, и ги разграничавам от истинските притеснения на миньорите и енергетиците. Те бяха лъгани много години наред, че всичко може да продължава, както е било досега. Трябва да сме наясно, че енергетиката се променя и то много бързо. Така коментира той исканията на протестиращите.

Докога ще има затворени пътища заради протестите? Готов ли сте на повече отстъпки?

Повече няма накъде. Ние няма да затваряме административно топлоелектрически централи. Очакваме да развиваме новите технологии, които дават по-евтин ток, да поддържаме енергийната сигурност с необходимите базови мощности, където участват и въглищните централи, докато това е необходимо (още много години наред). След което ще има още много години наред рекултивация и трансформиране на територията на мините, така че да бъдат използвани. Този преход ще отнеме поне до 2043-2045 година промени в тези региони, така че всичко, което се отстъпва, ние сме го направили. Оттук нататък трябва да се вкара разум в дискусията и отново да седнем на масата за преговори.

Ще бъде ли разрешен проблемът с инхаус възлагането? Ще се отпуши ли пътното строителство?

Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност по две причини. В предишните години имаме строителство, което няма съответните книжа, няма законните основания това строителство да бъде направено, което затруднява продължението на тази дейност, обясни премиерът.

По думите му вторият проблем е, че когато се обявяват големи обществени поръчки, те се обжалват максимално и така се забавят сроковете. Денков каза, че от това имат интерес тези фирми, които са свикнали да получават поръчки много над себестойността и печалбата да бъде разпределена към политически играчи, които им осигуряват поръчките.

Кога ще започнат да се реализират капиталовите разходи в бюджета?

Има работа по капиталовите разходи. Нека дам пример с програмите, които отваряме - 240 млн. за училища и детски градини, 240 млн. за студентски общежития. Всичко това са капиталови разходи, които ние стартираме като нови програми, но те изискват проекти.

Ще поскъпне ли токът?

По тази тема много се спекулира. Има механизми, които няма да позволят поскъпване на тока. Първо - цената е фиксирана до средата на 2024 година, а след това - има механизми, които няма да позволят поскъпване с повече от 1-2%. След изтичането на срока (2026 година) отново има механизми, които позволяват да се компенсират потребителите, подобни на тези, които използваме за бизнеса в момента. Така че никой не може и няма да си позволи съществено поскъпване на тока.

Законът за движение по пътищата - безопасността и наказанията

Създадена е организация кръвните проби на водачите за наличие на наркотични вещества да излизат по-бързо. Денков увери, че отговорните институции правят всичко за намаляване на негативната тенденция, свързана с броя на катастрофите, загиналите и пострадалите. 

"В България имаме голям проблем с броя на тежките катастрофи, жертвите и тежко ранените. За това се търсят по-строги мерки. Отнемането на автомобилите е практика, която се използва и в други държави. България не е единствената в това отношение. Като всяка нова мярка се изисква сериозни организационни усилия", смята премиерът. 

"Когато се задържат автомобилите, меродавни са кръвните проби. Те дават отговор на въпроса има ли употреба на алкохол или наркотични вещества", припомни той за новите промени в Наказателния кодекс. 

Премиерът добави, че до няколко месеца се очаква да пристигне новото оборудване за лабораториите, което ще позволи кръвните проби да излизат по-бързо. „Трябва да вземем мерки, иначе ще продължим да бъдем от държавите с най-много жертви. Това не е приемливо“, каза Николай Денков. 

Безводието в Омуртаг - режим на водата повече от 50 години

Говорих с министър Цеков - той отиде в Омуртаг и проучи въпроса. Това, което обясни, е, че в момента той е дал ясни предписания какво трябва да се направи и те зависят само от действията на Община Омуртаг. Ако общината пусне съществуващия водопровод и има процедура това да стане, хората ще имат вода. Ние действително не разбираме защо общината не изпълнява това, което трябва да се направи. Става дума за един водопровод, който е направен преди 15 години, доколкото си спомням, не е направен по правилата, така че има проблем, но има и начин този проблем да бъде решен. Министърът ми каза, че е изпратил указания как трябва да действа общината, за да може да узакони това, които е построено, и хората да получат вода в чешмите си.

Защо не се изкупува българският мед?

Премиерът коментира, че вносът на мед е в пъти по-малък от това, което се произвежда в България. „Пазарът се балансира от това, което се внася, от това, което се изнася и от това, което се задържа. Ние не може да забраним вноса от европейските пазари, примерно от Полша. Може да ограничим вноса от извъневропейски държави. Проблемът е, че често се продава мед без ясно обозначение на етикета за произход“, посочи Денков. Той припомни, че всяка година производителите получават помощи в размер на 15 и 20 милиона лева.

Има ли опасност да се върнат ограниченията заради пандемията?

Ние се намираме в нулева зона на правилата и няма никаква причина да се търси развитие в друга посока. Премиерът призова гражданите да не се поддават на слухове и опити за насаждане на страх. "Гледайте какво казват представителите на властта", каза той.

Вносът на пшеница и слънчоглед от Украйна. Могат ли да бъдат радиоактивни и опасни?

Всяка една партида зърно, внос от Украйна, се проверява и там няма нищо притеснително. Така отговори Николай Денков.

Подаряваме БТР-и на Украйна, произведени през 60-те години, ако направим аналогия с мобилните устройства, все едно говорим за телефони с шайби, уточни министър-председателят.

Запитан за подкрепата и НЕкоалиционния формат, Денков коментира: „Без ГЕРБ и ДПС трудно ще съберем мнозинство. Много решения могат да бъдат взети без ДПС, но колкото повече подкрепа, толкова по-добре. Поговорката гласи: „Няма значение дали е черна или бяла котката, важното е да лови мишки“. Ние имаме ясна програма и тя се изпълнява с невероятни темпове“, заяви премиерът. Според него няма причини да се оплакват от подкрепата, която имат.