/ БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев откри пресконференция за правосъдие.

„Налице е реална опасност за върховенството на правото и основни демократични ценности, които споделя европейското семейство. Затова трябва да си отговорим като общество и професионална общност искаме ли правила за всички или се отказваме от тях и искаме те да не се отнасят за шепа недосегаеми и богоизбрани“, заяви главният прокурор.

В приветствието си при откриването на форума главният прокурор Иван Гешев посочи, че тази година със своя глас българските граждани са дали „ясен знак към представителите и на трите власти, че очакват от тях реформи и промени, които да подобрят условията на живот и развитието на България“. Прокуратурата е готова да участва в такива промени, ако тяхната цел е да се отговори на очакванията на обществото за повече справедливост, увери той.

Във форума участват представители на  трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, членове на Висшия съдебен съвет, представители на органите на специализираното правосъдие, професионални магистратски организации, на академичните среди и на неправителствения сектор.

Първото изказване беше на министъра на правосъдието Иван Демерджиев.

„Взаимодействието между съдебната и изпълнителната власт се осъществява между министъра на правосъдието и неговата администрация. Считам, че взаимодействието трябва да е честен и открит процес", бяха встъпителните думи на Демерджиев.

Той отбеляза, че в доклад на Европейската комисия се посочва, че: "Основнта критика е, че не са постигнати солидни резултати по отношение на окончателните осъдителни присъди по дела за корупция по високите етажи на властта".

Демерджиев отбеляза още, че на 2 юни тази година от Държавният департамент на САЩ е оповестил, че е била проведена най-голямата си досега антикорупционна акция: "като са санкционирани 3 български лица и техни мрежи, обхващащи 64 субекта, уличени в широка корупция в България".

Иван Демерджиев отбеляза още, че трябва да се пристъпи към закриване на институциите на специализираното правосъдие в България.

"Министерството на провосъдието поддържа виждането, че специализирано правосъдие у нас може да има, но при изключително сериозно стесняване на предметния му обхват и изграждане на изцяло нов модел инструктури, по което същото да се развива, като специализирани отдели към апелативните или окръжни съдилища или като разследването се възложи на прокурори със специална подготовка", каза още Демерджиев.