/ БГНЕС
В Министерски съвет правосъдният министър Иван Демерджиев отговори на въпроси от страна на граждани и медии. 

Първият от тях беше свързан със съдебната реформа и главния прокурор Иван Гешев. Относно това дали е готов да поиска оставката му в качеството си на министър на правосъдието, той отговори така:

„Считам, че имам това правомощие и ще се възползвам от него. В момента чакаме решение на Конституционния съд по въпроса – има ли правомощия министърът на правосъдието да иска оставката на главния прокурор. Аз вярвам, че това решение ще бъде с положителен отговор на този въпрос. След това ще внеса искане за отстраняването на Иван Гешев", каза той.

„От главният прокурор се очаква да е символ на законност в една държава, а когато десетки хиляди скандират името ти по улиците и след него лозунгите - „Позор“, „Оставка“ и „Затвор“, ти трябва да имаш самосъзнанието сам да прецениш дали си способен да изпълняваш функциите на главен прокурор или трябва да си подадеш оставка“, каза още той.

Относно това дали главният прокурор трябва да отпадне като длъжност, той отговори: "според мен да. Такава фигура не би трябвало да има".

"Искам добре работеща прокуратура", подчерта той.

Правосъдният министър обсъди и темата, свързана с Бюрото за защита на свидетели. "С отнемане на Бюрото от Министерството на правосъдието се наблюдават няколко проблема - броят на защитаваните лица намалява, разходите нарастват многократно и също така правомощията на Бюрото се разширяват и в един момент Бюрото започна да изпълнява някакви доста странни функции, несъобразени с Конституцията и законите на България, а това не бива да се допуска".

Според него най-важните точки от съдебната реформа са: "прозрачност и обществен контрол, както и въвеждането на електронно правосъдие и увеличаване и подобряване на достъпа до правосъдие".

Относно темата за изтичане на давността на дела, без да се достигне до справедливост, правосъдния министър каза: "Необходимо е да има дисциплинарни наказания на магистрати, които не гледат делата си в срок. И това ще се случи". 

Иван Демерджиев отговори и на това дали му е обещан пост.

"Не ми е обещан пост. Ако си работил 20 години като адвокат, то най-естественият ход е да продължиш да работиш по този начин". 

.