Декларациите на чиновниците да се проверяват поискаха от „Прозрачност без граница”
Декларациите на чиновниците да се проверяват поискаха от „Прозрачност без граница” / netinfo

Трябва да се въведе проверка на истинността на декларираните от държавните чиновници имоти и обстоятелства и процедури за отвод от дадена работа при конфликт на интереси, както и ограничения за определени дейности след напускане на службата. Тези препоръки, направени на националната кръгла маса за политика на управление на конфликтите на интереси ще бъдат внесени в парламентарната комисия за борба с корупцията.

За избягване конфликта на интереси организаторите от „Прозрачност без граница” препоръчват още да се въведе детайлна забрана за държавни чиновници да получават подаръци и облаги, да има процедури за отвода им при конфликт на интереси, да има процедура за получаване на сигнали за конфликт на интереси в държавната администрация от обществеността и за проверката им.

За сравнение практиките на Европейската комисия включват политика на защита на служители, сигнализиращи за корупция и конфликт на интереси, публичност на имената дори на специалните съветници към кабинетите на комисарите, деклариране на интересите на съпрузите и регистър на интересите, дейността и подаръците на депутатите. Според председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов в България се прилага единият от възможните подходи – в различните закони се вкарват текстове за конфликт на интереси.

Другият подход е изработване на един закон, който да регламентира изцяло конфликта на интереси и е необходимо да се постави отново в Народното събрание въпроса за написването на такъв закон. Големият въпрос според Бойко Великов обаче е дали и как държавните служители изпълняват тези законови разпоредби.