Дебати за промени в Закона за участие на гражданите във властта
Дебати за промени в Закона за участие на гражданите във властта / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Дебати за промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт
32967
Дебати за промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт
  • Дебати за промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт

Народното събрание ще инициира дебат за промяна на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това стана известно по време на дискусия в парламента, на която неправителствени организации поискаха да бъде намален задължителният брой подписи за свикване на референдуми.

Инициативният комитет предлага броят на граждани, които могат да инициират национален референдум е да бъде намален от 200 000 на 150 000 подписа. Друго предложение е да се намалят от 500 000 на 300 000 подписите, които задължават Народното събрание да вземе решение да свика референдум.

По време на дискусията председателят на парламента Цецка Цачева изказа няколко забележки към настоящия закон за свикване на референдум. „Кой е органът, който ще извърши проверката, за да каже от представените 300 000 подписа, колко са действителните на граждани с избирателни права", поясни тя. „Кой следи и как да се проследи допустимостта на поставен въпрос за референдум. Означава ли това, че по пътя на този закон ние ще допуснем, и при хипотеза със злоупотреба с права на една малцинствена група, да се създават проблеми, които в национален мащаб, биха имали значение не само за държавната власт, но и за местни структури. Представете си при така действащия референдум, какво би могло да се случи с един Кърджалийски регион", каза още тя.

Донка Михайлова, член на инициативния комитет, който предлага промените, заяви, че настоящия закон спъва гражданските организации. „Броят подписи поставя бариера единствено пред гражданските инициативи. Нека обърнем внимание, че всички тези въпроси, които вече се поставят като теми за референдуми, се поставят от политически партии, които имат пари, ресурс, структури в цялата страна. Тези политически партии биха се справили с бариерата независимо колко висока е тя. Не биха се справили с бариерата обаче гражданските структури - групата граждани, които са носители на новото, на идеите", обясни тя.