Датата на начало на репресиите остава 12-и септември
Датата на начало на репресиите остава 12-и септември / netinfo

Начална дата на репресиите на комунистическия режим остава 12-и септември 1944 година. Народното събрание отхвърли искането на НДСВ и опозицията датата да бъде 9-и септември 1944 година. Жълтите и десницата се заканиха да сезират всички европейски институции.

Беше извършена една историческа и юридическа несправедливост, коментира вносителят на поправките в Закона за гражданска реабилитация на репресирани лица Минчо Спасов от НДСВ, който тази седмица беше избран за председател на вътрешната комисия в НС. Разделиха убийците на добри и лоши, добави той.

18 години след 10-и ноември БСП и ДПС застъпиха тезата, че избитите без съд и присъда са справедливо убити, коментира Иван Сотиров от ОДС.

НДСВ, ОДС и ДСБ се обявиха за промени в съвета по законодателство към 40-то Народно събрание, който в становището си за поправките твърди, че така палачите и главорезите от периода между 9-и юни 1923 година и 9-и септември 1944 година ще бъдат политически и граждански реабилитирани.

Вносителите на измененията изразиха готовност да сезират ПАСЕ, която с резолюция от 1996 година задължи държавите да реабилитират репресираните.