Д-р Васил Яблански: Пациентите обикалят от болница на болница в търсене на най-евтиното място
Д-р Васил Яблански: Пациентите обикалят от болница на болница в търсене на най-евтиното място / netinfo
Д-р Васил Яблански: Пациентите обикалят от болница на болница в търсене на най-евтиното място
59518
Д-р Васил Яблански: Пациентите обикалят от болница на болница в търсене на най-евтиното място
  • Д-р Васил Яблански: Пациентите обикалят от болница на болница в търсене на най-евтиното място

Пациентите обикалят от болница на болница в търсене на най-евтиното място, защото НЗОК не заплаща скъпоструващите импланти за ортопедични операции. Това съобщи в предаването “Най-добрите лекари” д-р Васил Яблански, завеждащ отделението по ортопедия и травматология в болница “Токуда”. Ето какво още каза д-р Яблански пред водещата Лили Ангелова:

Водещ: Забелязва ли се вече увеличение на хората, получили различни травми вследствие на застудялото време, заледени участъци по улици и тротоари?

Д-р Яблански: Определено се забелязва вече увеличаване на тази патология. Абсолютен факт е, че моментално нараства броят на пациентите със счупвания, с други увреди, получени при травма при падане.

Водещ: Следващата седмица очакваме всички ски курорти да открият сезона. Какви са най-честите травми, които се получват от зимни спортове?

Д-р Яблански: Ски спортът е изключително травматичен спорт. Най-честите травми са на колянната става. Повечето хора, които карат ски, знаят защо е така, самият спорт предразполага към такъв травматизъм, тъй като глезенната става е фиксирана добре в една неподвижна обувка и по-голямата част от управлението на ските се възлага на коленните, тазобедрените стави и тежестта на тялото. Травмите най-често са фрактури на подбедрицата или увреди на връзките на колянната става, което е едно сериозно травматично поражение за ставата. Особено при хора, които са обсебени от този спорт, това за вбъдеще им създава проблеми и възпрепятства практикуването му.

Водещ: При скъсаните връзки винаги ли се налага оперативно лечение?

Д-р Яблански: Не винаги, зависи кои връзки са скъсани. В колянната става има различни видове връзки, като може би най-честото увреждане е така популярното скъсване на кръстни връзки. В този случай е задължително оперативното лечение, което е високо специфично и изискващо лечение. То е свързано с необходимостта от опитен хирург, с необходимостта от опитен рехабилитатор. При това лечение, може би 50% от работата е на хирурга и 50% е на рехабилитатора, който ще раздвижи пациента след това.

Водещ: Когато получим травма, как трябва да изберем в коя болница да отидем? Трябват ли специфични изследвания, които могат да се направят в малка част от болниците, например ЯМР?

Д-р Яблански: При увреда на предна кръстна връзка, примерно ако говорим за тази травма, е задължително да бъде направен ЯМР. Това не е изключително спешна травма, която трябва да бъде лекувана веднага, в рамките на 24 часа.

Водещ: Всички тези изследвания - диагностиката, операцията, рехабилитацията, заплащат ли се от НЗОК?

Д-р Яблански: Темата със заплащането е тежка тема както за пациентите, така и за лекарите. Към момента НЗОК не заплаща имплантите. В повечето случаи имплантите се заплащат 100% от пациентите, което е бреме и тежест за пациентите, и за лекарите. За нас също не е комфортно да прегледаш пациент и в хода на прегледа да стигнем до момента, в който трябва да използваме някакви импланти, да започнем да говорим с него за пари. Това ни превръща лекарите да изглеждаме малко като търговци, което повярвайте и за нас не е приятна позиция. Чувам, че НЗОК има намерение от следващата година да започне да плаща за всички импланти в област ортопедия, което би било радостно. Относно изследванията, те невинаги се заплащат от НЗОК.

Водещ: Колко струват имплантите за коленни операции?

Д-р Яблански: Между 1000 и 2500 лв. Причината е, че има различни видове импланти. При кръстни връзки могат да бъдат използвани импланти, които са метални, могат да бъдат използвани импланти от материал, който е резурбируем, тоест организмът след това ще го разгради и няма да остане нищо в костите на пациента. Този процес пак искам да кажа, че е изключително неприятен за нас, лекарите, защото при един преглед с пациент, аз бих бил изключително щастлив цялото време на контакта с него да отделя за дискусия по здравните му проблеми, за очакваните резултати, за евентуалните усложнения, които бихме могли да имаме. За жалост в момента имаме от 20 минути преглед, може би 5 минути за здраве и 15 минути обсъждаме кое колко би струвало. Това поставя пациентите в нелепата ситуация да обикалят от болница на болница, за да търсят най-евтиното място. Не както беше преди, да обикалят от болница на болница и да търсят най-добрия специалист.

Водещ: Предлагам ви в следващите минути да обърнем внимания на едно тежко заболяване – сколиозата, което е тежка деформация на гръбначния стълб. Колко българи страдат от това заболяване?

Д-р Яблански: Най-често това е заболяване, което се изявява в детска възраст. 80% от сколиозите, които се диагностицират, са т.нар. идиопатични сколиози. Това означава, че е сколиоза, за развитието на която не може да бъде намерена ясна причина. Просто без ясна причина започва едно изкривяване на детето. Най-често заболяването се появява във възрастта между 8 и 12 г. По-често е това заболяване при момичета, като съотношението е 3:1 между момичета към момчета. Правилото при сколиозата е, че колкото по-рано бъде открита, толкова по-голям шанс имаме да се справим с неоперативни методи в лечението на такова дете. Изкривяването се измерва в градуси, има един ъгъл, който използваме ортопедите. Обикновено до 20 градуса даваме препоръка на дечицата за рехабилитация, лечебна физкултура, плуването е един великолепен спорт, който предпазва от това. В диапазона от 20 до 40 градуса препоръчваме носенето на корсет, което е предизвикателство и за детето, и за родителите, но правим всичко възможно да убедим родителите в ползата от носенето. Сами разбирате, че когато едно момиче е в пубертета, суетата оказва влияние и е много трудно в тази възраст да бъде накарано да носи корсет. И вече следваща стъпка е, ако изкривяването надмине 40 градуса, тогава за пръв път споменаваме на родителите, че е много вероятно да се наложи оперативна корекция на това изкривяване. За съжаление голям процент от децата идват с тежка форма на изкривяване. Това се дължи донякъде и на факта, че няма система за ранен мониторинг на тези деца. В миналото медицински екипи ходеха по училищата и проверяваха децата за изкривявания и деформации. В наши дни това не се случва или се случва на база доброволни инициативи. За жалост лечението на това заболяване се извършва само в тясно специализирани центрове, където родителите могат да получат истински съвет какво да правят с детето си. Това затруднява родителите и те започват да чакат. Идват при нас, когато вече е необходима хирургична интервенция. Имаме дори пациенти, които са стигнали до нива, където дори хирургичната интервенция би била прекалено рискова.

Водещ: Кога се налага смяна на тазобедрена става?

Д-р Яблански: Най-честата причина за ендопротезиране на тазобедрената става е коксартрозата. За масовата публика това е едно известно заболяване. Това е всъщност износване или изтриване на тазобедрената става. Тук нашата специалност ортопедия шеговито мога да кажа, че сме малко като механици. Тъй като това са биомеханични процеси и де факто идва един момент, в който тази става се износва, изтрива се и няма какво друго да направим за нея освен да я сменим с изкуствена става. Така че най-честата причина е коксартрозата. Други чести причини са различни заболявания на ставата като остеонекроза на бедрената глава. Едно заболяване, което е доста зловещо, уврежда тази става и то понякога при много млади хора.

Водещ: Какво може да очаква пациентът, след като му се извърши такава операция?

Д-р Яблански: Може да очаква 100% възстановяване, връщане към пълноценен начин на живот.

Водещ: При тежки заболявания много българи, които имат възможност, търсят помощ в Израел. Ваши колеги са ми казвали, че всъщност там няма да намерят по-добри лекари, но пък ще намерят по-добра организация. Вие сте завършил магистърската си степен по “Обществено здраве” именно там, в Израел. Какво трябва да се промени в България, така че пациентите и лекарите да престанат да мислят за бюрокрация, за липса на средства, на апаратура, болниците ни да затъват в дългове?

Д-р Яблански: За жалост нашата държава не е тайна, че е с липсващ финансов ресурс. Здравеопазването е една изключително скъпа услуга. От тази гледна точка аз бих казал, че ключовият термин, който трябва да използва нашето здравеопазване, е приоритизация. Това е да бъдат поставени основни приоритети, където с минимални средства би имало най-голям импакт върху най-голям брой от популацията на държавата.

Цялото интервю с д-р Яблански може да чуете в прикачения звуков файл.