Д-р Емил Каменов: Профилактичен преглед при гинеколог веднъж годишно е задължителен
Д-р Емил Каменов: Профилактичен преглед при гинеколог веднъж годишно е задължителен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

 

Всяка жена, което води полов живот или е на възраст между 25 и 60 години е редно поне веднъж годишно да извърши профилактичен преглед при гинеколог с взимане на цитонамаска. Това каза в предаването “Кой говори” един от младите специалисти, избрани в проекта на Дарик “Най-добрите лекари” в София, д-р Емил Каменов от Специализираната болница за активно лечение по онкология. Той напомни, че  юридически не съществува терминът “раждане със секцио по желание” и цезеровото сечение се извършва при определени индикации. Ето какво още каза д-р Каменов пред водещата Нина Александрова.

Водещ: Дълъг ли беше пътят дотук – вие сте посочен като един от най-добрите млади специалисти от вашите колеги?

Д-р Каменов: По принцип пътят на всеки лекар е продължителен, следването е 6 години и периодът на специализация трае между 4-5-6 години. Успехът в професията медицина идва малко по-късно, отколкото в някои други професии като спортисти, поети и т.н. Но не съжалявам за изминалото време, в което съм учил и работил.

Водещ: Много голяма инвестиция е това. Разкажете ми нещо за вас, на колко години сте? Как приемате факта, че колегите ви са ви избрали като най-добър лекар?

Д-р Каменов: На 36 години съм. Разглеждам го като един признак  на доверие на колегите, които са ме подкрепили. А също така разглеждам гостуването си тук като възможност да кажа, че в болницата има за щастие доста други млади колеги, всеки един от които би бил достоен да бъде тук.

Водещ: Как решихте вие да станете лекар? Oбикновено знам, че това се случва наследствено.

Д-р Каменов: Предполагам, че семейната среда играе роля в избора на професия. При мен има този елемент, моите родители са лекари, както и дядо ми. За щастие в България младите хора имат възможност да изберат професионалния си път не толкова рано, колкото, да кажем, в Германия, където повечето хора трябва след 4 клас да знаят в коя гимназия ще попаднат, за да могат да станат лекари. В България това е възможно включително до завършване на гимназията. Как избрах да специализирам гинекология? Ще бъда откровен - донякъде и случайно. Не съм мечтал от дете да бъда гинеколог. Завършвайки медицина отбих военната си служба като лекар, след което няколко месеца бях оставен да размислям. След което имах шанса да се явя на един конкурс на зачисляване и така започнах с професията гинекология.

Водещ: Разходете ни малко в специализираната болница за активно лечение по онкология, където е и вашата клиника по гинекология.

Д-р Каменов: Професионалния си път съм започнал в една институция за София, надявам се и за страната – “Майчин дом”, където прекарах 3 години – началото на специализацията си, след което се прехвърлих като ординатор в специализираната болница за активно лечение по онкология.

Водещ: Случайно или осъзнато?

Д-р Каменов: Беше по-скоро осъзнато решение, за което съм доволен. Смятам, че клиниката е изключително добра, дава възможности за работа, за досег с пациенти и въпреки името на болницата, ние имаме досег с цялата палитра на заболявания в гинекологията, не само онкологичните.

Водещ: Да, нали знаете как ние пациентите наричаме болницата – ракова. И звучи много страшно, но вие казвате че имате и други пациенти.

Д-р Каменов: Да, това е позитивният момент в работата, който стимулира и състава на клиниката. Ние имаме чувството, че можем да помогнем на много хора и това е силен мотив, за да работим.

Водещ: Кое е по-важно в гинекологията - техниката или човешкият фактор?

Д-р Каменов: Като всяка професия важни са много фактори, разбира се. Най-важно според мен е обучението. Човекът, който работи, да има привилегията да бъде обучен от хора с опит, да знае границите на своите възможности, разумно да ги употребява и в крайна сметка да помага на пациентите.

Водещ: Какво мислите за раждането вкъщи?

Д-р Каменов: Лично не съм привърженик на раждането вкъщи, въпреки че раждането е един физиологичен процес, но истината е, че във всеки един момент той може да се усложни по начин, по който не може да се предвиди нито от родилката, нито от близките, които са около нея. Така че препоръчвам на всички жени, които възнамеряват да раждат, първо да проследяват своята бременост при лекар специалист и второ да потърсят специализирана лекарска помощ в лечебно заведение в периода на раждането.

Водещ: Друг дебат е за присъствието на дула при раждането, знаете ли какво е дула?

Д-р Каменов: Предполагам, че биха могли да бъдат от помощ на раждащата, стига да не пречат.

Водещ: Бум на жените, които искат да раждат секцио, за да не си развалят фигурата, бюста…

Д-р Каменов: Юридически не съществува терминът “раждане със секцио по желание”. Когато има индикации за извършване на цезерово родоразрешение, разбира се, то е на място. За всеки, който си мисли че това е нещо просто, все пак това е една голяма коремна операция със своите рискове. Препоръчвам разумен подход и доверие в лекаря и извършване на цезеровото разрешение само със съответните медицински индикации.

Водещ: И това беше като че ли по-приятната част на нашия разговор. Сега обаче да поговорим за болните жени. Какви тенденции ви правят впечатление, намалява ли възрастовата граница на жени, болни с онкологични заболявания?

Д-р Каменов: Да, това е неприятен факт, който сме длъжни да признаем поради комплексни причини. Възрастта на жените с определени локализации като карцином на маточната шийка намалява. За щастие съществуват достатъчно лесни и удобни методи за скрининг, което ще рече откриване на евентуални предтуморни състояния и тяхното лечение.

Водещ: За да бъдем максимално полезни на слушателите, може ли да кажете определени симптоми.

Д-р Каменов: Всяка жена, което води полов живот или е на възраст между 25 и 60 години е редно поне веднъж годишно да извърши профилактичен преглед при гинеколог с взимане на цитонамаска. Това е задължителният елемент на профилактиката, като не бива да има страх от посещение при психолог или криворазбрано задоволство, че никога не си ходил при гинеколог, което понякога се случва. Не разбирам по-възрастни жени, които казват, че никога не са били на лекар. Това е признак на недобра грижа за здравето.

Водещ: Помните ли първия път, когато усетихте че правите нещо важно, нещо много специално?

Д-р Каменов: Да, разбира се, спомням си първото ми влизане в болница и мога да призная, че бях истински притеснен. Също така си спомням деня, в който като лекар със специалност извърших първата си по-голяма операция и трябва да споделя, че това води до чувство за добре свършен дълг и работа.

Водещ: Да завършим с практични съвети към всички млади жени от един млад гинеколог.

Д-р Каменов: Ще се опитам да прозвуча оптимистично и разумно. Всяка жена между 25 и 60 години, всяка година на профилактичен преглед. Съществуват препоръчителни ваксини срещу човешкия папилома вирус.

Водещ: Много са скъпи обаче…

Д-р Каменов: В България се реимбурсират частично от НЗОК. Това е една от мощните възможности за първична профилактика на заболяванията на маточната шийка при жените.

Водещ: Друг съвет?

Д-р Каменов: Доверие в лекарите и избягвайте раждането вкъщи. Без доврие няма успех.