Александър Андреев
Александър Андреев / БГНЕС
Централната избирателна комисия (ЦИК) в рамките на своята дейност подготвя техническите характеристики и техническото задание за една обществена поръчка за машините за гласуване. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев в сутрешния блок на БНТ.

ЦИК ще изпълни закона такъв, какъвто е. Към момента ЦИК работи във връзка с организирането и подготовката на изборите през 2021 г. Ние провеждаме нашите заседания в работните групи, в които се обсъжда въпросът с машинното гласуване и въпросите, които стоят на дневен ред, обясни Андреев.

В изборите през 2019 г. за европарламента се проведе машинно гласуване в 3 000 секции, напомни той. "Ние имаме готовност, в която има ясна правна рамка, която да ни позволи организацията, да го направим, но дали ще бъдат наети или купени машините, следва да се прецени", отбеляза говорителят на ЦИК.

Протестиращи блокираха ЦИК (ВИДЕО/СНИМКИ)

В ЦИК към момента няма осигурено финансиране за машините, но има уверение от държавата за осигуряване на машините за гласуване. Оттук нататък държавата трябва да прецени дали да бъде въведено машинното гласуване във всички избирателни секции или да има различна система на гласуване, уточни Андреев.

"Ние досега сме имали само наемане на машините, но наемната или покупната цена ще варира с оглед броя на самите машини. Резултатите от машинното гласуване се приобщават към протокола на Секционната избирателна комисия (СИК). Валидни лични документи ще бъдат необходими на избирателя да упражни правото си на глас. Ако документът е унищожен или с изтекъл срок на годност, избирателите могат да си изкарат удостоверение от най-близкото МВР, за да могат да гласуват", поясни Андреев.

Той посочи, че в участието на заседанията на ЦИК влизат наблюдатели и организатори, но въпрос на преценка на ЦИК е дали да допусне гражданско участие по време на заседанието си.
БНТ