Говорителят на ЦИК Александър Андреев
Говорителят на ЦИК Александър Андреев / БГНЕС
Процесът по предаването и обработката на протоколите към момента върви съвсем нормално, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев. По отношение на информациите за грешки в някои от протоколите от София, свързани с преференциите, той коментира, че това е нормално предвид големия брой на кандидатите в листите, но към момента тези затруднения не са съществени с оглед създаването на евентуални проблеми пред ЦИК.
 
Трима души припаднаха в Арена Армеец

По отношение на това кой има право да влиза в мястото на предаване на протоколите, каквато е зала "Арена Армеец", Андреев посочи, че трябва да се даде правото на ОИК да създаде необходимият ред за приемането на изборните книжа и на обработката на протоколи, тъй като това е процес, изискващ добра организация и невъзможност за влияние върху него.
 
В Изборния кодекс е изброено ясно кой може да присъства - застъпниците, наблюдатели, средствата за масово осведомяване. Затова в случаите, в които ОИК е преценила, че те трябва да бъдат допуснати и поставени на места, на които да наблюдават процеса, без обаче по никакъв начин да пречат на него, трябва да се съобразим с тази позиция на ОИК, каза Андреев. "Доколкото знам политическата сила (ПП „Атака”) има такива политически застъпници и те биха могли да присъстват на приемането на протоколите", коментира той.

ЦИК с обобщени данни за резултатите от изборите в страната 7 часа
 
Александър Андреев каза, че се надява всички избирателни комисии да предадат навреме протоколите и резултатът от местния вот да бъде обявен в законоустановения 48-часов срок. Забавяне може да има според него в по-големите общини, където има районно деление, както това е в София и другите големи градове, но към момента няма данни за подобно забавяне, извън определения от Изборния кодекс срок.
БТА