Четирима от кораба Ванеса може би са се спасили на сал
Четирима от кораба Ванеса може би са се спасили на сал / netinfo

Руските спасителни отряди са изразили готовност да продължат търсенето на българските моряци от кораба "Ванеса" и през нощта. Това съобщи на пресконференция кметът на Бургас Димитър Николов. Пресконференцията бе свикана по повод инцидента с потъналия български кораб в Азовско море.

Около 19 ч българско време украинските служби са прекратили търсенето, тъй като корпусите на корабите са се обледенили, уточни Николов.

Руската страна е уверила, че продължава спасителната акция с кораба "Нептуния". От кораба са съобщили, че са прихванали сигнал от радиомаяк от сала, на който са четиримата български моряци.

Спасеният български моряк Николай Димитров съобщил, че минути преди да скочи във водата е видял четирима свои колеги, облечени в хидрокостюми, да се качват на спасителен плот. Според руските спасители, именно костюмите им дават шанс за оцеляване в студа.

Руснаците са изразили готовност пред кмета на Бургас да продължат търсенето през нощта. Вълнението на морето в залива е било над 3 бала, в момента температурата е минус 10 градуса, а вятърът е със скорост 30 метра в секунда.

Междувременно от българското Министерство на транспорта съобщиха, че спътникова навигационна система следи сигналите, подавани от спасителния сал, на който бяха забелязани четирима от екипажа на потъналия български кораб "Ванеса". Корабът "Нептуния", който по-рано отплава към мястото на инцидента, получава информация за местонахождението на плота от навигационната система. Хеликоптерите, чрез които се издирват изчезналите моряци, ще започнат отново работа в петък.