Летище София
Летище София / БГНЕС, архив
Пореден случай с непроверен самолет на Летище София. От МВР твърдят, че този път гранична полиция не е знаела за пристигането на полета, но пилотът на частния самолет Мирослав Хинков разказа, че те са знаели и даже са обърнали внимание на един от пътниците да мине проверка. В крайна сметка обаче проверен е бил само пилотът, а четиримата пътници са прекарали над 1 час в помещение на летището, след което спокойно са отлетели към Гърция.

На Летище София през март: Пътници от Франция влязоха в България без проверка

В петък, заедно със семейството си Мирослав Хинков излита с частен самолет от летищна площадка Драгановци и каца на Летище София. Мъжът споделя, че сам управлявал самолета. Пристигайки в София, той минал проверка и отишъл да свърши лични ангажименти. Четиримата пътници от самолета обаче не минали проверка, а били настанени от рамп-агент в помещение на летището, където прекарали повече от час.
 
„Проблемът е, че е трябвало някой да вземе пътниците, т.е. това е рамп-агентът. Той трябва да ги вземе и да ги прекара през цялата тази дълга процедура. Да минат през едната проверка, после багажа и другата. Той просто го е пропуснал. Имаше желание да си свърши работата, нов суматохата е пропуснал“, каза пилотът.
 
За случилото се разбра днес. А главният секретар на МВР Младен Маринов обясни, че грешката е на наземен оператор. Именно той трябвало да уведоми граничните полицаи за пристигането на самолета, но не го направил. По думите на Маринов така полицаите не разбрали за полета:
 
„Да, има такъв случай. Докладвано ми е, но това не касае компетентността на гранична полиция. Това не е грешка на гранична полиция. Притеснително е по отношение на това, че самият оператор не е уведомил граничните власти, за което е образувано досъдебно производство за пропуснати действия, съгласно закона“.

Нямало умисъл в случая с непроверените пътници на Летище София
 
Мирослав Хинков пък разказа, че граничните полицаи не само са знаели за полета, а дори са обърнали внимание на съпругата му откъде да преведе малолетния си син:
 
„Даже един човек от Гранична служба е казал на съпругата ми, че трябва да мине на конкретно място, за да мине със сина ни“, каза той.
 
Хинков разказа, че семейството му нямало как да се разхожда по летището и затова рамп-агентът трябвало да ги преведе през проверката:
 
„Рамп-агентът го е направил това. Той е видял хората. Просто не е минало това нещо през гранична служба, а не че не е имало никой, който да не е разбрал ние какво правим. Видяха ни много хора. Просто случайно не е минало през гранична полиция. Едва ли не никой не е разбрал и нищо не е видял. Абсолютно не е разбрал“, каза още пилотът Мирослав Хинков.
 
Шефът на „Гранична полиция” главен комисар Светлан Кичиков пък обясни, че ако самолетът не е бил толкова малък, може би е щял да бъде забелязан:
 
„Може би ако беше голям самолет, нямаше да се случат тези неща. Но малките самолети подлежат на друг контрол и наземният оператор наистина е допуснал една груба грешка. Все пак е нямало вредни последици от цялата тази работа“.

Уволнения заради случая с непроверените пътници на Летище София
Хинков пък обясни, че не разбира защо случаят е чак толкова проблемен, тъй като така или иначе частните самолети минават „формална” проверка:
 
„Вие знаете ли какво проверяват те? Те просто трябва да идентифицират лицата, които пътуват. Това е по закон. Трябва да се убедят, че тези хора, които са там, са тези, които имат документите“, посочи пилотът.
 
И въпреки това дори формалната проверка е била „пропусната”. По думите на главния секретар на МВР грешката е на наземния оператор, заради който граничните полицаи дори не успели да разберат за пристигналия самолет и слезлите от него пътници.
 
По разказа на пилота полицаите са знаели за полета, а пък рамп-агентът просто забравил да преведе пътниците през проверка, въпреки че му личало, че много иска да си свърши работата.
 
По случая има образувано досъдебно производство. А докато приключи разследването рамп-агентът няма достъп до летището и няма право да превежда пътници от частни самолети през „формалните” проверки.