/ БГНЕС
"Ако всичко беше не само политическо намерение, вече щеше да има законопроект за реформа на антикорупционната комисия", каза Сотир Цацаров
Сотир Цацаров заяви пред медиите, че е било уместно поне да бъде поканен и да присъства на гласуваната му оставка като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в парламента вчера, за да може да каже и той какво мисли пред депутатите. 

Вчера в НС гласуваха със 197 гласа "за" мандатът на оглавяващия антикорупционната комисия да бъде прекратен предсрочно. Против и въздаржали нямаше. Така от 1 март 2022 г. Цацаров няма да е председател на Антикорупционната комисия. Той подаде оставка на 17 януари, а достъпът му до класифицирана информация беше отнет малко след това.

Парламентът прие оставката на Сотир Цацаров

"Дебатът вчера беше доста дълъг, неочаквано дълъг дори. Ако трябва да говоря шеговито, в този дебат се чуха приказки от типа на: "и дойде денят да се спонава името на този, чието име не се споменава в тази зала" и какво ли още не. Ако трябва да кажа сериозно, мисля, че госпожа Митева беше най-точна от правна гледна точка. Тя каза, че просто е подадена оставката и тази оставка трябва да бъде или приета, или отхвъпрлена. Тя не се дискутира, тъй като е подадена по съответния ред. Оставката беше подложена на дискусия не като самата оставка, а като дискусия, която прерасна в 2-часова дискусия", посочи Цацаров.

"Трябваше да се намери начин да осигурят и моето присъствие в парламентарната зала. Не, че толкова ми се иска да вляза в парламентарната зала, а просто когато 2 часа сипеш обвинения и какво ли не, елементарната коректност изисква този, върху когото сипеш обвинения, поне да каже две приказки в отговор на всичко това. Ако имат смелост. Но щом са решили да го направят така и тази политическа заря им необходима, ок, няма никакъв проблем", посочи още той и допълни по повод подхвърлените вчера въпроси от народни представители: "Няма да ставам защитен свидетел, ще ставам прокурор".

Цацаров изпрати на депутатите експертен законопроект за изменение на ЗПКОНП

В Министерството на правосъдието няма професионален капацитет, за да се напише законопроект. Той трябва да се напише умно. Идеята за новата агенция за разследване не се възприема толкова еднозначно, колкото говорят в публичното пространство. Ако всичко беше не само политическо намерение, вече щеше да има законопроект за реформа на антикорупционната комисия, каза все още действащият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров пред журналисти след заседанието на антикорупционната комисия в Народното събрание.

Цацаров посочи, че има представа какъв вид на законопроект се пише в момента, но по думите му, ако "този министър на правосъдието" му поиска мнението, едва ли ще го даде.

Той посочи, че не вижда никаква конкретика и никаква готовност за създаване на Държавна агенция за разследвания и преформатиране на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

По думите му разчетите отразяват състоянието на КПКОНПИ и нейните правомощия в сегашната ситуация. "В обществото се говори за мащабни промени, но, например, по линия на незаконно придобитото имущество Министерството на правосъдието разбира реформата „като ревизиране на част от исковете“, каза още Цацаров.

Според него прокуратурата е подложена на "дива критика" от човек, който е искал да "стане главен прокурор, но не стана и когато кандидатстваше, не каза нищо срещу прокуратурата".

"Не казвам, че прокуратурата не се нуждае от реформа, но всичко сега е политически дим", обобщи Сотир Цацаров и посочи, че, за разлика от сегашното ръководство на Министерство на правосъдието, прокуратурата винаги е имала професионален капацитет.