Български евродепутат може да се присъедини към Найджъл Фараж
Български евродепутат може да се присъедини към Найджъл Фараж / снимка: БГНЕС, архив
Български евродепутат може да се присъедини към Найджъл Фараж
73251
Български евродепутат може да се присъедини към Найджъл Фараж
  • Български евродепутат може да се присъедини към Найджъл Фараж

Националистически групи на евроскептиците в бъдещия Европейския парламент водят разговори с евродепутата Ангел Джамбазки, който беше избран от листата на коалиция „България без цензура-ВМРО".

Пред „Дарик" Джамбазки съобщи, че с него са водили разговори и известният с антибългарските си изказвания английски евродепутат Найджъл Фараж, и френската националистка Мари Льо Пен.

И Льо Пен, и Фараж искат да сформират собствени групи, като за целта са им нужни поне 25 евродепутати от 7 държави. Ангел Джамбазки трябва да вземе решение до понеделник. Още от Илия Вълков.

В началото на този месец в медиите се появиха публикации, в които се твърди, че фракцията на консерваторите има притеснения за представителя на ВМРО в ЕП - Ангел Джамбазки. Засега от листата на коалиция „България без цензура - ВМРО", консерваторите приеха в своите редици единствено Николай Бареков.

В момента се сформират групите в новия европарламент, като желание за своя имат евроскептиците на англичанина Найджъл Фараж и националистите на Мари Льо Пен.

Фараж проведе кампанията на Острова за евровота чрез изказвания срещу трудовата емиграция. Неговата партия дори разпространяваше листовки, изобразяващи българи и румънци като хлебарки. Вчера беше съобщено, че Фараж е успял да събере необходимите 25 евродепутати за собствена група.

Пред Дарик Ангел Джамбазки, който все още не е приет в нито една от съществуващите фракции, съобщи, че с него са водени разговори от три страни - Льо Пен, Фараж и консерваторите.

„Имаме разговори и с г-н Фараж. Вероятността е еднаква за всички, ние търсим това, което ще бъде най-полезно за нашата кауза. Обвързваме го по всякакъв начин с позиции, които ще ни помогнат да сме полезни в Македония. Това значи участия във външна комисия, делегация за Македония и т.н.", поясни Джамбазки.

По думите му един от въпросите, които ще седят на първо място при преговорите с различните фракции, е позицията по отношение на българите:

„Например в групата на г-жа Льо Пен е г-н Вилдерс, който също беше доста скептичен спрямо българите, макар че неговата позиция по всяка вероятност се основава на впечатленията от български граждани от ромски произход. Но компромис с това някой да унижава и обижда българите никога няма да постигнем и по никакъв начин".