НЗОК, Здравна каса
НЗОК, Здравна каса / БГНЕС
От Българската асоциация на помощник-фармацевтите искат оставката на управителя на НЗОК. Това се посочва в открито писмо от асоциацията, изпратено до медиите. Исканата оставка е заради "липсата на доверие към политика на НЗОК по спазване на волята на законодателя".

През последната година има проблем с прилагането от страна на НЗОК на чл.5 от Закона за бюджета на НЗОК и работещите в болничните аптеки помощник-фармацевти не получават предвидените допълнителни средства от 360 лв. месечно за периода на епидемичната обстановка, се посочва в позицията на организацията. Помощник-фармацевтите изразяват категоричното си несъгласие с поведението на НЗОК и приема действията й до момента като произвол над помощник-фармацевтите, работещи в болничните аптеки, грубо погазване на волята на законодателя, дискриминационно и неравно третиране към специалисти, работещи в идентична вредна среда.

Зъботехници алармират: НЗОК не изпълнява решението за безплатна зъбна протеза

От НЗОК отговориха за БТА, че в Закона за бюджета на НЗОК, в чл.5 е посочено, че за срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест по чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето чрез трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК се осигуряват средства на изпълнителите на болнична медицинска помощ за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на медицинския персонал за всеки месец. За лекари се изплащат 600 лв., за магистър-фармацевти, работещи в болнични аптеки - 600 лв., допълниха от НЗОК, позовавайки се на законовите текстове. НЗОК няма законови основания да заплаща на помощник-фармацевтите средства за срока на обявената извънредна епидемична обстановка, допълниха от институцията.
БТА