България може да помоли за помощ ЕК относно затрудненията с бежанците в Сирия
България може да помоли за помощ ЕК относно затрудненията с бежанците в Сирия / снимка: БГНЕС

България може да помоли за помощ Европейската комисия, относно затрудненията с бежанците от Сирия. Това смята ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев. Днес той беше на посещение в Шумен. Освен това според него, българските власти трябва да обменят опит с Турция и Гърция, защото там бежанските потоци действително са много големи.

По думите на Златев, най-изложените на миграционен натиск са Гърция, Малта и Италия, а там се работи от години по тези въпроси и страните се възползват от специалните европейски фондове за това как да се работи с бежанци.

„Ние трябва да започнем да изучаваме този опит и да го прилагаме на практика, съобразен с нашите особености”, заяви Златев. Той даде пример с Йордания, където се намира най-големия бежански лагер за 150 000 души, в близост до селище с 3000 души. „Европа помага на това селище - от всяко предоставено евро за бежанците 60 цента ще се вложат в развитието на региона”, уточни Златев.

Той допълни, че има начин как да се получи помощ било техническа, било финансова, но просто някой трябва да я поиска. „Ако само си стоиш в ъгъла и хленчиш, никой няма да ти обърне внимание. Не е срамно да признаеш, че имаш проблем и да поискаш помощ”, каза още Огнян Златев.

„Кризата свързана със Сирия за съжаление няма да свърши нито днес, нито утре, тя ще продължи още години и ние трябва да бъдем готови да имаме стратегическо виждане и решение как да се справим ако изпаднем в неблагоприятна за нас хипотеза”, каза още Огнян Златев.