/ Медицински университет – Варна
Един от най-добрите офталмолози у нас доц. Андрей Андреев
99215
Един от най-добрите офталмолози у нас доц. Андрей Андреев
  • Един от най-добрите офталмолози у нас доц. Андрей Андреев
Близо 71% от българите посещават очен лекар само при нужда и възникнал проблем. Това показват данни от проучване, извършено от социологическа агенция "Маркет Линкс". Допитването е направено през юли сред 1000 души на възраст 20-45 години, поясни Станислава Чипева от агенцията. Сред участниците 47% са с висше образование, 51% - със средно, а останалите - с основно.
 
Един очен профилактичен преглед годишно може да спаси зрението

За налично зрително нарушение са съобщили 30% от участвалите в проучването, като нарушенията са основно късогледство, далекогледство и астигматизъм, каза доц. Андрей Андреев, офталмолог в очна клиника.
 
Най-често използваната защита за очи са слънчеви очила, очила за компютър или "изкуствени сълзи", показва още проучването. Над 50% от запитаните отговарят, че само са чували за лазерна корекция на зрението, а едва 3% са я използвали. Над 20% изобщо не са чували за такава възможност.
 
Всеки четвърти първокласник и второкласник у нас е със съмнение за очен проблем

Лазерната корекция на зрението не е метод, който се прилага на всички пациенти, каза д-р Иво Боршуков. Той подчерта, че прегледите преди лазерната терапия са много по-обстойни в сравнение със стандартния преглед. Лазерната корекция не се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
 
Лекарите препоръчаха на работещите с компютър на всеки 15 минути да отместват погледа си от екрана, а на всеки час - раздвижване на тялото.
БТА