Премиерите на България и Румъния Кирил Петков и Николае Чука се срещнаха и обсъдиха общите проекти, планове и виждания за двете страни. След това дадоха и съвместна пресконференция пред медиите.

Дунав - ключов коридор

Превръщането на река Дунав в ключов транспортен коридор за Европа ще бъде обща задача за България и Румъния. Още следващата седмица съвместна работна група с представители на двете държави ще започне ускорено обсъждане на инфраструктурните проекти, чрез които река Дунав ще стане плавателна целогодишна. Ще бъдат разгледани и възможностите за изграждане на още един мост до Русе и на други четири по протежението на реката, както и драгирането на плавателния път.

Тези инициативи ще допринесат за икономическото развитие и просперитет в региона, подчерта премиерът Петков и уточни: „Тази работна група (task force), в която ще бъдат включени министрите на енергетиката и на транспорта на двете съседни държави, ще работи по така наречения проект „Бърз Дунав“.
 
„Ще подпишат меморандум за изграждането на втори мост между Русе и Гюргево. Той ще бъде финансиран от европейски фондове. За да влезе българската част в ремонт, ще бъде отворен ГКПП с ферибот, за да се преодолеят ограниченията от поддръжката“, допълни на свой ред домакинът Николае Чука. 

Еврокомисарят по транспорта Адина Валеан подкрепи регионалното сътрудничество и изтъкна големия потенциал на река Дунав в контекста на необходимостта от нови коридори за експорт.

премиерите на България и Румъния Кирил Петков и Николае Чука
БГНЕС

Енергийната сфера

Сътрудничеството в енергийната сфера също беше акцент в разговора на Петков и Чука. Българският премиер бе категоричен, че с общи усилия много по-лесно могат да бъдат преодолени рисковете, произтичащи от енергийната криза. В тази връзка в София предстои да се проведе енергийна среща на 5 май, на която да бъдат набелязани конкретни действия за оптимизиране на енергийните системи.

"Обсъждаме възможността заедно с Румъния да купуваме втечнен газ. Партньорите ни от Азербайджан са едната възможност, интерконекторната връзка с Гърция - другата", заяви Петков. 

"И Кирил Петков, и Кириакос Мицотакис потвърдиха общия интерес тази интерконекторна връзка да бъде финализирана в срок. Мицотакис даде уверение, че технически тя ще бъде готова до 30 юни. Тази есен ще имаме газ през тази интерконекторна връзка", увери премиерът на северната ни съседка Николае Чука. 

"Важно е България и Румъния да не са само добри съседи, но и добри партньори", заяви министър-председателят Петков и добави, че свършеното по набелязаните задачи ще бъде отчетено през месец септември на съвместно заседание на двете правителства.

Украйна, Молдова и Грузия

Лидерите заявиха категоричната си подкрепа за европейския път на Украйна, Молдова и Грузия.

„Тръгнахме от безопасността. И двамата бяхме тази седмица в Киев. Потвърдихме подкрепата си за независимостта и интегритета на Украйна. Заедно осъдихме агресията на руските въоръжени сили и най-вече военните престъпления и жестокости, ударите, които доведоха до смъртта на граждани, на жени, на деца, разрушаване на болници, училища – неоправдани, непровокирани и абсолютно незаконни. Договорихме се да подкрепим, да идентифицираме виновника, за да може да бъде заведен пред международните съдебни инстанции“, коментира Чука. Той определи Молдова като най-уязвимата държава в актуалния контекст от гледна точка на сигурността.

И той, и Петков бяха категорични, че ще помогнат на Украйна, Молдова и Грузия чрез своята експертиза чрез един общ пакет. 

В отговор на въпрос дали следващата седмица в парламента ще има решение за даване на оръжие на Украйна, Кирил Петков заяви „Ние от „Продължаваме промяната“ ще гласуваме „за“. 

Двамата министър-председатели Петков и Чука потвърдиха като огромен приоритет приемането на България и Румъния в Шенген.



Петков се срещна с румънския президент – какво се договориха (ОБЗОР)

Преди това президентът на Румъния Клаус Йоханис обсъди с българския министър-председател Кирил Петков възможностите за задълбочаване на двустранните отношения, развоя на ситуацията със сигурността в контекста на военната агресия на Руската федерация срещу Украйна, енергийната сигурност и координирането на регионалните и европейските позиции в навечерието на срещата на върха на НАТО в Мадрид, съобщи президентската администрация на Румъния, цитирана от Аджерпрес.

Двамата подчертаха общия интерес за по-нататъшно развитие на партньорството между Румъния и България в политическо и икономическо отношение и в областта на сигурността. По отношение на икономическото сътрудничество бе изтъкнато, че Румъния е вторият по големина търговски партньор на България в ЕС, като търговският обмен се е увеличил значително през последните години.

"Президентът Клаус Йоханис и министър-председателят Кирил Петков обсъдиха и напредъка на присъединяването на Румъния и България към Шенген, като заявиха, че това ще допринесе за укрепване както на единния пазар, така и на устойчивостта на Европейския съюз като цяло, което е още по-необходимо в настоящия контекст, белязан от множество кризи. Двамата високопоставени служители се договориха за продължаване на координираните действия за постигането на тази обща цел", съобщиха от президентската администрация. 

премиерът Кирил Петков и румънският президент Клаус Йоханис
БГНЕС