Бъчварова за реформата:  Ще бъдат подсилени полицейските функции в МВР
Бъчварова за реформата: Ще бъдат подсилени полицейските функции в МВР / снимка: БГНЕС
Бъчварова за реформата: Ще бъдат подсилени полицейските функции в МВР
82222
Бъчварова за реформата: Ще бъдат подсилени полицейските функции в МВР
  • Бъчварова за реформата: Ще бъдат подсилени полицейските функции в МВР

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова не отрече сред вариантите на бъдещ регламент за обезщетенията за пенсионираните полицаи да е намаляването им от 20 на между 8-10 заплати.

Подробности около това какъв ще бъде новият регламент министърът не разкри. Тя коментира и двадесетте милиона лева обезщетения на пенсионирани полицаи, които трябва да им бъдат изплатени, като обясни, че регламентът за тях не може да се промени със задна дата.

Горанов: Привилегии при пенсиониране - само за полицаите на улицата

В коментар за административната реформа в МВР вътрешният министър каза, че ще бъдат подсилени полицейските функции, като така полицаите ще станат с 1000 повече, като броят може да достигне и няколко пъти повече.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че 20-те милиона лева обезщетения за служителите на МВР, които трябва да им бъдат изплатени им се дължат и според нея със задна дата регламентът не може да се промени.

Цацаров видя резерви за по-високи заплати на магистратите

„Търсенето на баланс между оптимизирането на структурата и разходите за заплата и последващите дължими плащания за компенсации трябва да бъдат добре балансирани и това е няма да стане в рамките на година, но вероятно до няколко години, затова говоря за бизнес планиране", каза тя.

Бъчварова каза, че ще се уточнява с финансовото министерство каква ще бъде схемата по изплащането на тези суми. Стана ясно, че друг регламент на обезщетенията на бъдещите служители, които ще напускат системата, ще има. Министърът обаче не отговори дали сред вариантите е приравняване на 8-10 заплати на полицейските обезщетения с тези на другата администрация.

„Изчакайте конкретното предложение и ще ви информираме за него. Не мога да предрешавам отговор, който не зависи само от мен", каза тя.

Преди близо два месеца вестник „Труд" съобщи, че ще се създава междуведомствена група, която да редуцира 20-те заплати, които сега получават служителите на МВР, Министерство на отбраната, НСО, затворите и разузнавачите след като напуснат системата. Сред вариантите беше намаление между 8 и 12 заплати. Тогава обаче от МВР отрекоха тези твърдения да са верни.