Цацаров видя резерви за по-високи заплати на магистратите
Цацаров видя резерви за по-високи заплати на магистратите / снимка: БГНЕС
Цацаров видя резерви за по-високи заплати на магистратите
82139
Цацаров видя резерви за по-високи заплати на магистратите
  • Цацаров видя резерви за по-високи заплати на магистратите

Съдебната система не може само да иска увеличение на бюджета, необходима е вътрешна оптимизация на разходите. Това стана ясно от думите на главният прокурор Сотир Цацаров. Той беше категоричен, че част от мерките, които трябва да бъдат взети, са болезнени.

„От една страна, това, което е постигнато като статут на магистратите, безусловно трябва да бъде запазено. От друга страна обаче, системата има огромен ресурс за вътрешни икономии, който при всички случаи трябва да бъде реализиран. Не може системата да се развива по начин, по който тя само иска увеличение на бюджета. Тя трябва сама да покаже, че част от необходимите средства ги осигурява в резултат на оптимизация. Най-ясната дума е програма за намаляване на разходите", каза обвинител номер едно.

Един от вариантите за осигуряване на необходимите средства за бюджета на съдебната власт са милионите несъбрани взимания, които НАП трябва да прибере. Не може да се трупат изпълнителни листове, категоричен е Цацаров. На въпрос дали финансовият министър Владислав Горанов се е ангажирал, главният прокурор отговори: „Ако не се е ангажирал до момента, ще го ангажираме ние".

Цацаров коментира и поредния случай на насилие над журналисти, провокирано от разследване на търговия с гласове.

Всичко за случая вижте ТУК

Той беше категоричен, че престъпните схеми не са обект на интерес единствено на медиите, а и прокуратурата реагирала достатъчно ясно.

Държавното обвинение прави всичко, което се налага, участва и ръководи национално междуведомствено звено, анализира ежедневно всички оперативни сигнали, които стигат до нея, заяви Сотир Цацаров и подчерта, че не изпълнява функциите на председател на ДАНС и вътрешен министър.