Бургаски полицаи разбиха банда, част от групата на Очите
Бургаски полицаи разбиха банда, част от групата на Очите / cнимкa: DarikNews, Веселин Максимов
Бургаски полицаи разбиха организирана престъпна група
25469
Бургаски полицаи разбиха организирана престъпна група
  • Бургаски полицаи разбиха организирана престъпна група

Престъпна група от шест души залови бургаската полиция. Тя е част от бившата несебърско-поморийска група на Димитър Желязков-Очите, който в момента се намира в затвора. От бандата са иззети огнестрелно и голямо количество хладно оръжие.

Арестуваните са Христо Иванов-Оризарския, на 39 г., шеф на бандата, Стефан Горнячки, на 38 г., Стойчо Радев-Камбаната, Димитър Нейчев и Атанас Иванов-Неескенса. Името на последния задържан до момента се пази в тайна. Шестимата са осъждани или им е повдигано обвинение за кражби, рекет, измами, взлом, а един от тях е убил човек в пътно-транспортно произшествие.

Бандата е върлувала на територията на Несебър и Слънчев бряг. Тя е държала монопол над сводничеството, проституцията, търговията с наркотици. Рекетирала е търговците по алеите и таксиметровите шофьори в курортния комплекс. Проститутките и сводниците са й плащали такса от 300 лева на месец. Групата държала монопола и над изкупуването на гъби, налагайки цена от лев на килограм.

От задържаните са иззети автомат "Калашников" с 900 патрона, капсул-детонатори, фитили за направа на самоделни бомби и множество ками, ножове, палки и бухалки. Според директора на ОД на МВР-Бургас Милен Димитров, това е „актуалния състав на несебърско-поморийската група за сезон 2008-2009".

„В момента се подготвя искане за мярка за неотклонение на арестуваните", каза прокурор Калина Чапкънова. Тя ще бъде „задържане под стража" за четиримата и „домашен арест" за един от арестантите. Ще им бъде повдигнато обвинение „за ръководство и участие в организирана престъпна група.