Филип Попов
Филип Попов / БГНЕС
БСП за България сезира Конституционния съд (КС) за Закона за бюджета на НЗОК. Причината е, че с него в преходните и заключителните разпоредби се променят 17 структуроопределящи закона.
 
Според депутата Филип Попов, който е един от вносителите, не може чрез бюджета на Касата да се променят законите, които нямат нищо общо с него. Сред тях е Изборният кодекс, посочи Попов.

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене - ето какво включва
 
Проф. Георги Михайлов коментира, че много от предложенията в закона уреждат форми на организация на дейността на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо с НЗОК. И отбеляза, че със закона се закрива Фондът за лечение на деца и неговият Обществен съвет, както и че се създава мегаагенция за медицински надзор, която вкарва в себе си дейности, които по думите на проф. Михайлов са "противоречиви". Това са одитът, трансплантационните проблеми и регистрацията на лечебните заведения.
 
Направихме измененията в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК с цел да ускорим условията, при които е необходимо да се извърши реформирането и преструктурирането на здравния сектор, каза пред журналисти по-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Всички тези промени, които направихме, водят до повишаване на ефективността в разходването на средствата и повишаване на контрола. Ако ние не създадем тази основа, какъвто и модел да въведем от 2020 год., той няма да успее, допълни Ананиев.
БТА