/ Агенция по заетостта
Българската стопанска камара (БСК) настоява за свикване на спешен антикризисен бизнес съвет, съобщиха от работодателската организация. В писмо до премиера БСК предлага съвместно с представителите на бизнеса да бъде изработен антикризисен план с конкретни спешни мерки, с ясни срокове за приложение.

Светът и страната ни са изправени пред тежко социално-икономическо изпитание. Последиците от COVID-19 са вече огромни, но и непредвидими, неизчислими в дългосрочен план, пише в писмото на организацията до Бойко Борисов.

Туристическият бранш иска от държавата програма за спасяване от ликвидация

В него се оценява и се дава подкрепа на извънредните мерки, които предприема правителството. "Убедени сме, че най-ценният капитал на България са хората, затова всички мерки, свързани с осигуряване здравето на населението, са навременни и необходими. Уверяваме Ви, че отговорните български работодатели правят всичко необходимо да съхранят здравето на своите работници и служители, вкл. реорганизират работния процес, повишават санитарно-хигиенните условия на работната среда, следят за текущото здравословно състояние на заетите и т.н.", пише в писмото.

Ангелкова: От 10 дни масово отменят резервации, секторът е в тежко положение

Заедно с това, в писмото се изразява силните притеснения на членуващите в БСК фирми и браншови организации за негативното отражение на кризата върху тяхната оперативна дейност. "Загубата на клиенти, липсата на работници и нарушените доставки са проблем на всеки български предприемач, никой не е подминат! Големият проблем е липсата на предвидимост колко дълго и с каква сила ще продължи кризата", се посочва в писмото до премиера. По тази причина според БСК се налага необходимостта от подкрепящи национални политики, които да тушират негативните икономически ефекти.

"Даваме си сметка, че България продължава да е най-бедната страна в Европа и публичните ресурси са силно ограничени. Въпреки това, разчитаме отговорният български бизнес да бъде подкрепен с организационни и, при възможност, финансови мерки, които да омекотят удара", посочват от БСК.