Броят на жертвите на трафик в Европейския съюз расте
Броят на жертвите на трафик в Европейския съюз расте / снимки: БГНЕС

Броят на хора, които са станали жертва на трафика на хора не е намалял, откакто България е член на ЕС, заяви Михаил Стефанов, организатор на българския старт на велопохода Freedom Challenge. Инициативата има за цел повишаване на информираността на хората по проблемите на трафика на хора.

Целта на велопохода е да популяризира превенцията на трафика на хора на европейско ниво. Маршрутът е от София до Лондон, с дължина 1300 км и ще продължи 10 дни. Екипът е от 10 души - двама професионалисти и обикновени хора. Има готвач от Лондон и медицинска сестра от Париж. България е избрана за начало на маршрута, защото заедно с Румъния е на водещите места по износ на трафик в ЕС. Партньор на събитието е Националната комисия за борба с трафика на хора.

Жертвите на трафик от България се увеличават. Основната причината затова е бедността. Трафикантите най-често предлагат фалшива работа. Официалната статистика на ЕС сочи, че 76% от целия трафик е с цел сексуална експлоатация и 14% с цел работа. Останалите проценти се разпределят между трафика на бебета и органи. „В ЕС говорим за един голям пазар на секс услуги и страните от Източна Европа са водещи в обслужването му”, подчерта Стефанов, цитиран от БГНЕС.

Според него е трудно е да се каже дали насилствената проституция се увеличава, защото това е трудно проследим процес, но в световен мащаб проблемът с трафика се увеличава. Проституцията е на второ място по печалба от престъпната индустрия, като приходите са в размер на 302 млрд. годишно. На първо място по печалба е дрогата, а на трето - търговията с оръжие.

Броят на жертвите на трафик в Европейския съюз расте
netinfo

„За да се предпазят от трафик, хората, които мислят да работят в чужбина, със сигурност трябва много внимателно да оглеждат обявите и фирмите. Почти е невъзможно да забогатеят бързо, особено ако нямат добро образование”, каза още Стефанов. Хората не трябва да си дават личната карта на никого. Добре е да имат СИМ карта, която поддържа роуминг, а техните близки в България да разполагат с адреса и телефона им в чужбина, добави той.

„Кампания 21” ще открие скоро гореща телефонна линия. Такава има и към Националната агенция за борба с трафика на хора. Препоръчително е хората, които мислят да работят е чужбина да имат телефоните на българските представителства и посолства в дадената държава.

Ситуация на трафик имаме, когато на един човек не му е разрешено да се върне от чужбина. Същото важи и ако е подписал договор с тежки неустойки и не може да си тръгне поради тази причина. Ако някой попадне в ситуация, в която е жертва на трафик, може да се обърне и към местната полиция.