„Големият въпрос, на който трябва да отговорим, е трябва ли ни служебен кабинет и трябват ли ни нови избори. Служебният е със срочен мандат, затова ни трябва редовен кабинет, защото има три предизвикателства пред страната – очаквана бежанска криза, COVID криза и цените на електроенергията, които влекат след себе си инфлация”. Това заяви депутатът от БСП Явор Божанков пред NOVA.

Той припомни, че ако от БСП получат третия мандат, те ще предложат състава на служебното правителство.

„Министрите в него може да се съгласят, може и да не се съгласят да участват. Може някоя от партиите да има различни виждания. Философията на служебния кабинет ще бъде наша основа”, посочи Божанков.

Как реагираха партиите на изказването на Радев за връчването на третия мандат (ОБЗОР)

„Не трябва да се намесваме в работата на президента. На фона на липсващия диалог между партиите, БСП единствена сила, която успя да запази добрия тон и то добри отношения с всички четири партии”, коментира Явор Божанков.

„Заявихме ясно, че ако получим мандат от президента, разговори с ГЕРБ и ДПС няма да водим. Наясно сме с нашата тежест – 36 депутати. Ще гледаме на този мандат като на мандат на четирите партии, които трябва да променят системата ГЕРБ-ДСП, съответно инициираме разговори единствено с тях”, категоричен бе той.
NOVA